Advertising
Zakumaj.pl

Babka tulipan – jak ją przyrządzić?

Opiekun artykułu: underak
Babka tulipan – jak ją przyrządzić?

Babka tulipan – jak ją przyrządzić?

Babka, której wnętrze przypomina tulipana, to prawdziwe kulinarne dzieło. Nie jest to deser, który potrafią wykonać tylko nieliczni, wielcy mistrzowie kuchni. Można go z powodzeniem zrobić w domu i podać zarówno podczas pierwszego dnia wiosny, jak i na święta wielkanocne. Oto prosty przepis.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie babki, która w środku przypomina kwiat, wymaga odpowiednich składników spożywczych, czyli:
    * 250 g margaryny,
    * 2 szklanki mąki,
    * 1 szklanka cukru pudru,
    * 1/2 szklanki maku,
    * 6 jajek,
    * 6 łyżek oleju,
    * 2 łyżki kakao,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 kisiel wiśniowy.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Białka oddzielić od żółtek do osobnych misek. Do trzeciej miski przełożyć miękką margarynę, wsypać cukier i zacząć ucierać – kulą do ucierania albo mikserem – aż do uzyskania bardzo puszystej masy.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gdy masa będzie odpowiednio puszysta, można zacząć dodawać po 1 jajku, cały czas mieszając. Jajka muszą dokładnie połączyć się z masą z margaryny.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym wsypywać ją do masy na przemian z olejem. Miksować.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Białko ubić na sztywną pianę i powoli dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Gotowe ciasto, jednolite i jasne, podzielić na 4 równe części.

    Do pierwszej dodać kisiel, do drugiej kakao, do trzeciej mak, a czwartą pozostawić białą, bez dodatków.

  • Czwarty krok

    Blaszkę – keksówkę – posmarować margaryną, oprószyć bułką tartą i zacząć przelewać ciasto w odpowiedniej kolejności. Najpierw białe, potem kakaowe, z kisielem oraz z makiem. Wykałaczką albo innym cienkim patyczkiem przeciągnąć raz wzdłuż ciasta w blasze, przez środek, i włożyć foremkę do piekarnika.Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu dobrze wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!

Popularne tagi
  • ciasto z malinami
  • mieszanka
  • ciasto kruche
  • przekąska
  • wyrastanie ciasta
  • podwieczorek na lato
  • warzywa
  • przepis na tort rafaello
  • biszkopty
  • biszkopt z truskawkami
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • składniki na tort kawowy
  • tarta owocowa
  • ser w wiaderku
  • kruszonka
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising