Babka tulipan – jak ją przyrządzić?
Babka tulipan – jak ją przyrządzić?
Babka, której wnętrze przypomina tulipana, to prawdziwe kulinarne dzieło. Nie jest to deser, który potrafią wykonać tylko nieliczni, wielcy mistrzowie kuchni. Można go z powodzeniem zrobić w domu i podać zarówno podczas pierwszego dnia wiosny, jak i na święta wielkanocne. Oto prosty przepis.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie babki, która w środku przypomina kwiat, wymaga odpowiednich składników spożywczych, czyli:
* 250 g margaryny,
* 2 szklanki mąki,
* 1 szklanka cukru pudru,
* 1/2 szklanki maku,
* 6 jajek,
* 6 łyżek oleju,
* 2 łyżki kakao,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 kisiel wiśniowy.Pierwszy krok
Białka oddzielić od żółtek do osobnych misek. Do trzeciej miski przełożyć miękką margarynę, wsypać cukier i zacząć ucierać – kulą do ucierania albo mikserem – aż do uzyskania bardzo puszystej masy.
Drugi krok
Gdy masa będzie odpowiednio puszysta, można zacząć dodawać po 1 jajku, cały czas mieszając. Jajka muszą dokładnie połączyć się z masą z margaryny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym wsypywać ją do masy na przemian z olejem. Miksować.
Trzeci krok
Białko ubić na sztywną pianę i powoli dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Gotowe ciasto, jednolite i jasne, podzielić na 4 równe części.
Do pierwszej dodać kisiel, do drugiej kakao, do trzeciej mak, a czwartą pozostawić białą, bez dodatków.
Czwarty krok
Blaszkę – keksówkę – posmarować margaryną, oprószyć bułką tartą i zacząć przelewać ciasto w odpowiedniej kolejności. Najpierw białe, potem kakaowe, z kisielem oraz z makiem. Wykałaczką albo innym cienkim patyczkiem przeciągnąć raz wzdłuż ciasta w blasze, przez środek, i włożyć foremkę do piekarnika.Piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu dobrze wystudzić, a przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!