Jajko sadzone w chlebie – jak je przyrządzić?
Jajko sadzone w chlebie – jak je przyrządzić?
Świątecznymi motywami można ozdobić nie tylko dania, które pojawią się na wielkanocnym śniadaniu, lecz równie codzienne posiłki. Dotyczy to nawet tak prostego dania jak tosty, które z chęcią zjadają najmłodsi członkowie rodziny. Można ich zaskoczyć i ozdobić tosty ciekawymi pisankami.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie tostów z pisanką na samym ich środku nie jest bardzo skomplikowane, jednak zanim przejdzie się do czynów, dobrze jest zebrać potrzebne składniki, w tym:
* 1 jajko,
* 1 plasterek szynki,
* 2 plasterki sera żółtego,
* 2 kromki chleba tostowego,
* ketchup,
* masło,
* sałata.Krok pierwszy
W jednej z kromek wyciąć kształt jajka – foremką albo nożem. Drugą kromkę posmarować masłem i położyć na niej plasterek sera, szynki, znów ser i kromkę z wyciętym kształtem.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim kanapkę. Topiąc się, ser żółty sklei wszystkie elementy.
Krok drugi
Jajko wbić do szklanki. Zamieszać, tworząc jajeczną papkę, i osolić do smaku. Ostrożnie, uważając na ciepło buchające z pieca, wlać jajko do pustego miejsca na kanapce. Zamknąć klapę piekarnika i pozwolić kanapce przypiec się. Wyjąć, kiedy jajko będzie już całkowicie ścięte.
Krok trzeci
Wyjąć danie z piekarnika, położyć na przygotowanym wcześniej talerzu ozdobionym plasterkiem sałaty. Przy pomocy ketchupu wykonać na jajecznej pisance ozdoby, przypominające prawdziwe pisanki – kropki, kreski, kratkę. Podawać.