Advertising
Zakumaj.pl

Jak przygotować dobre grzyby w occie?

Opiekun artykułu: flown
Jak przygotować dobre grzyby w occie?

Jak przygotować dobre grzyby w occie?

Marynowane grzybki to przysmak, którego ciężko sobie odmówić. Dlatego gdy tylko w lasach lub na targach pojawiają się grzyby, warto zabrać się za tworzenie zapasów na zimę. Przygotowanie grzybków w occie nie jest trudne, wystarczy jedynie podążać za przepisem, który podajemy w poniższym artykule.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Do marynowania grzybów potrzebne są nie tylko grzybki, ale znacznie więcej składników. Wśród nich powinno znaleźć się:
    * 0,5 kg grzybów (np. podgrzybki),
    * 0,5 l wody,
    * 1 łyżka soli,
    * 1 cebula.
    Natomiast do wykonania marynaty niezbędne będą:
    * 1 łyżka soli,
    * 2 łyżki cukru,
    * 1 szklanka wody,
    * 1/2 szklanki octu,
    * 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
    * 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
    * 2 liście laurowe,
    * 5 ziaren ziela angielskiego.
    Trzeba przygotować także słoiki do przechowywania gotowych grzybów.

  • Pierwszy krok

    Grzyby oczyścić, w razie potrzeby umyć pod bieżącą wodą, jednak nie moczyć zbyt długo. Następnie pokroić (jeśli są bardzo małe, można używać ich w całości), oddzielając kapelusze od trzonków. Kapelusze pokroić na połówki, trzonki na plasterki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    W garnku zagotować 0,5 l wody z solą. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić do niej wszystkie grzybki oraz cebulę, którą można posiekać albo tylko pokroić w ćwiartki – wedle uznania. Gotować całość przez 15 minut.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    W osobnym garnku zagotować wodę z octem oraz przygotowanymi wcześniej przyprawami. Po zagotowaniu pozostawić do ostudzenia, podobnie jak gorące grzybki. Kiedy oba elementy będą już chłodne, przejść do uzupełniania nimi czystych słoików.Grzyby z cebulą przekładać do słoików, po czym zalewać je marynatą. Po uzupełnieniu wszystkich naczyń i wykorzystaniu wszystkich produktów zakręcić mocno słoiki.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Słoiki z grzybami pasteryzować w gotującej się wodzie przez 10 minut. Następnie wyjąć je z wody, osuszyć i wstawić do spiżarni albo piwnicy. Grzybki w occie są gotowe do urozmaicania każdego dania oraz jedzenia bez dodatków.

Popularne tagi
  • dżem z czarnej porzeczki
  • kiszenie kapusty
  • egzotyczny dżem
  • przepis na podgrzybki marynowane
  • dżem pomarańczowy z czekoladą
  • wykonanie dżemu
  • plama pleśni
  • cukinia
  • czereśnie
  • gąski
  • danie
  • przepis na marmoladę pomarańczowo-ananasową
  • otwieranie słoika
  • jabłko
  • chrzan
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising