Advertising
Zakumaj.pl

Jak przyrządzić syrop cebulowy?

Opiekun artykułu: wirag
Jak przyrządzić syrop cebulowy?

Jak przyrządzić syrop cebulowy?

Sezon na przeziębienia coraz bliżej i już zaczynają się częste pokasływania oraz pierwsze bóle gardła. Nieleczone lub dodatkowo przewiane zimnym powietrzem infekcje mogą spowodować rozwój anginy, a nawet grypy. Do wzmocnienia odporności i opanowania bólu gardła, nawet niewielkiego, najlepiej nada się syrop cebulowy domowej roboty – prosty, niezbyt smaczny, jednak skuteczny jak żaden syrop z apteki.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do przygotowania syropu z cebuli niezbędne są odpowiednie składniki, wśród których powinny znaleźć się:

    * 2 cebule,

    * miód lub cukier.

    Niezbędny będzie jeszcze słoik, w którym będzie można przechowywać syrop. Słoik powinien mieć rozmiar dostosowany do ilości cebuli.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Obrać cebule z łupinki. Jeżeli są duże, wystarczą 2, jednak jeśli są mniejsze, można użyć 3. Po obraniu ze skórki posiekać je na plasterki albo na całkiem drobne kawałeczki. Podczas krojenia warto zastosować pewien trik, czyli polać nóż wodą. Dzięki temu substancje drażniące z cebuli, odpowiedzialne za płacz i podrażnienie oczu, nie będą się ulatniały. Połączą się z wodą.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotową cebulę przełożyć do słoiczka i zalać miodem. Dzięki temu uzyskany syrop będzie znacznie zdrowszy. Jednak jest to wersja, którą można stosować tylko w przypadku, gdy żaden z domowników nie ma uczulenia na miód. Zamiast miodu można także użyć cukru, białego albo brązowego.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Po zalaniu syropu miodem bądź zasypaniu syropem zakręcić wieczko słoika i przykryć słoik kocem albo owinąć w ręcznik. Pozostawić tak na 5 godzin. Po tym czasie cebula zdoła puścić sok i połączyć się z miodem, więc syrop będzie gotowy do spożycia. Należy przyjmować go aż do całkowitego wyleczenia gardła poprzez przyjmowanie 3 – 4 łyżeczek dziennie. W syropie z cebuli znajduje się sporo witamin (C, A, B1, B2, PP) oraz minerałów. Jednocześnie zawiera wiele substancji łagodzących i odkażających, które pomagają w powrocie do zdrowia.

Popularne tagi
  • kwasek cytrynowy
  • chudy twaróg
  • dżem jabłkowy
  • serek homogenizowany
  • zalety soli
  • wątroba
  • trzydniowe oczyszczanie
  • kwas solny
  • suszenie owoców w piekarniku
  • odchudzanie
  • pomysłowość
  • zwierzę
  • mrożona bazylia
  • witamina b6
  • jeżyny
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising