Advertising
Zakumaj.pl

Jak zwalczyć ból gardła?

Opiekun artykułu: marzena
Jak zwalczyć ból gardła?

Jak zwalczyć ból gardła?

Ból gardła to częsta przypadłość w okresie jesienno-zimowym. Może dotknąć każdego, niezależnie od ogólnego stanu zdrowia. Chłodne powietrze dostające się do gardła podrażnia błonę śluzową i przynosi ze sobą bakterie, które mogą doprowadzić do rozwinięcia się infekcji – drapania w gardle, bólu przy przełykaniu, a w poważniejszych sytuacjach nawet pojawienia się wydzieliny. Żeby z lekkiego bólu nie rozwinęła się groźniejsza choroba, trzeba od razu podjąć skuteczne zwalczanie bólu gardła.

Advertising
Advertising
  • Napar z szałwii

    Napar z szałwii

    W przypadku bólu gardła bezpieczniejsze od antybiotyków i innych tabletek jest leczenie ziołami. Są one łagodne dla organizmu, a jednocześnie mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Szczególnie wyróżnia się w tej dziedzinie szałwia. Napar z niej jest idealny do płukania obolałego gardła. Żeby go przygotować, należy 1 torebkę szałwii lub 1 łyżeczkę suszonych ziół zalać gorącą wodą i poczekać, aż wystygną. Do naparu można dodać 1 łyżeczkę miodu, który również zwalcza bakterie, a jednocześnie nawilża. Gardło można płukać taką mieszanką kilka razy dziennie, stopniowo odczuwając coraz większą ulgę. Podobnie jak szałwia działają rumianek oraz tymianek.

  • Słona płukanka

    Słona płukanka

    Sól znana jest z właściwości bakteriobójczych, więc może być wykorzystana przy leczeniu bólu gardła. W czasie infekcji skuteczniej niż tabletki działają płukanki i właśnie taką można przygotować z soli oraz z wody. Należy 1 łyżeczkę soli rozpuścić w 1 szklance wody i płukać 4 razy dziennie. Najlepiej uważać, aby roztwór nie dostał się do przełyku, ponieważ może podrażnić przewód pokarmowy, a poza tym nie jest przyjemny w smaku. Niektóre przepisy polecają dodanie do niego odrobiny miodu, lecz zazwyczaj to tylko przyczynia się do pogorszenia smaku. Płucząc gardło, warto przytrzymać roztwór w ustach przynajmniej przez 10 sekund.

  • Ciepły rosół

    Ciepły rosół

    W czasie infekcji gardła, kiedy pojawia się ból w czasie przełykania śliny, jedzenie jest ostatnim, o czym można spokojnie myśleć. Trudno coś przełknąć bez narażenia się na dyskomfort. Z tego powodu lekarze zalecają picie ciepłego, ale nie gorącego rosołu. Ugotowany na warzywach i mięsie, przecedzony przez sitko stanowi doskonały środek wzmacniający oraz wspomagający zwalczanie infekcji bakteryjnych. Przede wszystkim poprawia ogólną kondycję ciała, rozgrzewa je i nie dopuszcza do rozwoju choroby. Jednocześnie łagodzi podrażnienia gardła i nawilża błonę śluzową, która w trakcie infekcji jest naruszona, przez co pojawia się ból.

  • Syrop cebulowy

    Syrop cebulowy

    Gdy tylko pojawia się ból gardła, wiele osób sięga po syropy prosto z apteki. Mają one pozytywne właściwości, jednak zamiast kupnych specyfików o wiele korzystniejsze jest przygotowanie samodzielnie syropu z cebuli. Wystarczy pokroić 1 cebulę, wrzucić kawałki do słoika i zasypać cukrem. Pod wpływem cukru rozpocznie się wydzielanie soku przez warzywo. Sok ten można popijać jak syrop. Ze względu na to, że cebula jest skutecznym naturalnym lekiem, zwalcza zarówno ból gardła, jak i wszystkie inne oznaki przeziębienia.

Popularne tagi
  • zalety syropu z fiołków
  • jadłospis
  • przeziębiania
  • zapalenie pęcherza
  • stawianie baniek
  • aerozol do nosa
  • rozgrzewanie organizmu
  • sposoby na grypę
  • zatkany nos
  • inhalacja na zatoki
  • chemia
  • maseczka ochronna
  • ból
  • grypa
  • dereń
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising