Advertising
Zakumaj.pl

Pyszny podwieczorek – ciasto z wiśniami

Opiekun artykułu: dark
Pyszny podwieczorek – ciasto z wiśniami

Pyszny podwieczorek – ciasto z wiśniami

Wiśnie to jeden z symbolów lata. Czerwone, dorodne, ociekające sokiem, lecz często kwaskowate i z tego powodu mniej chętnie jadane bez dodatków. Żeby owoce nie marnowały się na drzewie, można wykorzystać je do przygotowania pysznego ciasta. Podanie go wraz z owocowym sokiem lub wiśniowym kompotem będzie prawdziwą ucztą.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Wykonanie ciasta wymaga odpowiednich składników, wśród których powinny znajdować się następujące:
    * 25 dag mąki pszennej,
    * 25 dag margaryny,
    * 60 dag wiśni,
    * 4 jajka,
    * 1 szklanka cukru,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    Ze względu na to, że ciasto najlepiej smakuje z kruszonką, warto przygotować również składniki do jej wykonania, czyli:
    * 20 dag mąki pszennej,
    * 10 dag cukru,
    * 10 dag margaryny.

  • Krok pierwszy

    Do miski wrzucić posiekaną na mniejsze kawałki margarynę. Najlepiej, aby była w temperaturze pokojowej, dzięki czemu będzie się ją łatwiej ucierało. Rozpocząć ucieranie – kulą do ucierania albo mikserem – w trakcie dodając stopniowo po jednym jajku.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gdy masa margarynowa jest już puszysta, można zacząć dodawać oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Podobnie jak w przypadku jajek, nie należy wsypywać wszystkiego od razu, lecz w niewielkich ilościach, np. po 1 łyżce, nie przerywając mieszania. Dodać cynamon. Całość wyrobić, po czym rozprowadzić ciasto w prostokątnej formie do pieczenia wysmarowanej margaryną.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Wiśnie przepłukać zimną wodą na sitku, po czym pozbawić pestek. Jeśli robi się przetwory i ma się wiśnie marynowane w poprzednim sezonie, można ich użyć, ale po dokładnym odsączeniu.Ułożyć owoce na cieście, rozprowadzając je równomiernie po całej szerokości blaszki do pieczenia.

  • Krok czwarty

    Masło rozpuścić. Mąkę i cukier wsypać do osobnej miski, po czym zalać masłem. Zacząć dokładnie ucierać przy pomocy łyżki. Po wyrobieniu posypać przygotowaną kruszonką całą powierzchnię ciasta.

  • Krok piąty

    Krok piąty

    Formę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Po upieczeniu przestudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem, żeby było słodsze. Podawać z herbatą albo kompotem wiśniowym.

Popularne tagi
  • ciasto francuskie
  • napój
  • przepis na kotlety mielone
  • smażenie
  • galaretka truskawkowa
  • przygotowanie budyniu
  • gospodyni domowa
  • porady kulinarne dla początkujących
  • śmietanka 30%
  • sałatka z awokado
  • przepis na placek ze szpinakiem
  • potrawy smażone
  • tradycja
  • tymianek
  • mięta
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising