3 sposoby na faworki
3 sposoby na faworki
Tłusty czwartek to dzień, kiedy można objadać się tłustymi smakołykami. Pączki i faworki są wskazane, dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiednie przysmaki. Jedne i drugie można przygotować na kilka sposobów, lecz w poniższym artykule szczególną uwagę poświęcimy pysznym i chrupiącym faworkom.
Faworki na szybko
Nie każde faworki są czasochłonne i wymagają wiele pracy. Do wykonania deseru na szybko potrzebne jest tylko:
* 275 g ciasta francuskiego,
* cukier puder.
Ciasto francuskie należy wyjąć z opakowania, rozłożyć na blacie i pokroić wzdłuż, na trzy paski, następnie w poprzek, na mniejsze prostokąty, tak aby uzyskać fragmenty o wymiarach 3 x 8 cm. Na środku każdego zrobić nacięcie i przewlec przez nie jeden z końców faworka. Wszystkie układać na blaszce i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec 15 minut, a potem posypać cukrem pudrem.Faworki piwne
Wielbiciele piwa z pewnością się ucieszą, słysząc, że istnieje przepis na faworki, który wykorzystuje ten alkohol. Dzięki temu ciasto jest ciekawsze w smaku i zapachu. Do wykonania przysmaku niezbędne są:
* 200 ml piwa,
* 0,5 kg mąki,
* 4 żółtka,
* 1 łyżka masła roślinnego,
* sól,
* olej.
Zmieszać ze sobą wszystkie składniki, poza olejem, który będzie służył do smażenia. Uzyskane gładkie ciasto uderzyć kilkanaście razy wałkiem. Im więcej razy uderzy się masę, tym bardziej kruche będą przyszłe faworki.Kawałek ciasta rozwałkować (resztę przykryć ściereczką, żeby nie wyschło) na cienki placek i wyciąć z niego prostokąty o wymiarach 4 x 10 cm. Na środku każdego prostokąta zrobić wcięcie i przewlec przez nie koniec faworka.Smażyć wszystkie faworki na głębokim oleju, z obu stron, aż będą brązowe. Po usmażeniu posypać obficie cukrem pudrem.Faworki z drożdży
Rzadko kojarzy się faworki z ciastem drożdżowym, a jednak można wykonać je na bazie właśnie tego składnika. Wystarczy przygotować:
* 1 kg mąki,
* 10 dag margaryny,
* 10 dag drożdży,
* 5 łyżek cukru,
* 3 jajka,
* 1,5 szklanki mleka,
* olej (do smażenia).
Mleko należy podgrzać, margarynę roztopić oraz ostudzić. Do ciepłego mleka dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, mleko i wymieszać, tworząc rozczyn. Pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Margarynę zmieszać z mąką, po czym i ją, i resztę cukru oraz jajka dodać do drożdżowego rozczynu, tworząc gładkie ciasto. Przykryć miskę z ciastem ścierką, aż do podwojenia objętości przez ciasto.Gotowe ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować, a następnie pociąć na prostokątne paski. Naciąć pośrodku i przeciągnąć końcówkę faworka przez nacięcie. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż do zarumienienia z obu stron.