Advertising
Zakumaj.pl

Ciasteczka „kapelusze wiedźmy” – do chrupania

Opiekun artykułu: martitta
Ciasteczka „kapelusze wiedźmy” – do chrupania

Ciasteczka „kapelusze wiedźmy” – do chrupania

Poza mumiami i wampirami to właśnie wiedźmy są najlepiej kojarzone z Halloween. Żeby nie ograniczać się tylko do przygotowania ozdób związanych z nimi – lampionów-kapeluszy, wiszących wiedźm – można przygotować ciastka-kapelusze. Wyglądają ładnie, a ze względu na dużą ilość czekolady smakują wyśmienicie. Oto przepis.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Żeby przygotować ładne i dobre ciasteczka, potrzebne są składniki na podstawę kapelusza oraz jego górę. Podstawą są ciastka, do których przygotowania należy zebrać:
    * 60 g mąki pszennej,
    * 40 g cukru,
    * 40 g masła,
    * 2 g sody oczyszczonej,
    * 1 żółtko,
    * szczypta soli.
    Do wykonania kapeluszy niezbędne będzie:
    * 8 – 10 rożków do lodów,
    * 300 g czekolady mlecznej albo gorzkiej,
    * krem czekoladowy (typu Nutella),
    * lentilki lub M&M.

  • Krok pierwszy

    Cukier razem z żółtkiem ubić na bardzo puszystą masę. Im bardziej puszysta, tym lepiej dla ciasteczek. Następnie dodać masło, cały czas mieszając, a na koniec suche składniki, porcjami. Kolejne łyżki mąki wsypywać, kiedy poprzednie zostaną wchłonięte przez masę jajeczno-maślaną.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Z gotowego ciasta uformować kulę. Położyć ją na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Przy pomocy foremki albo szklanki wyciąć z ciasta 8 – 10 kół. Ich liczba zależy od wielkości foremki.

  • Krok trzeci

    Koła układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Włożyć na 30 minut do lodówki, a po tym czasie na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Rożki waflowe przyciąć do odpowiedniego rozmiaru, tak żeby zachować proporcje i wygląd jak najbardziej zbliżony do kapelusza.Czekoladę połamać na kawałki i roztopić na gładką masę. Można dodać więcej czekolady, z pewnością się nie zmarnuje. W czasie kiedy czekolada topi się, nadziać rożki kremem czekoladowym. Nie jest to konieczne i można zostawić je puste, ale są smaczniejsze, jeśli mają w środku gratis.

  • Krok piąty

    Krok piąty

    Ciastka moczyć w czekoladzie, odkładać na blaszkę, żeby nieco stężała. Następnie w czekoladzie zanurzyć rożki i przymocować je do ciasteczek. Poczekać ponownie, aż czekolada nieco zgęstnieje na rożku, i ozdobić ją wedle uznania okrągłymi cukierkami. Gdy wszystkie kapelusze będą gotowe, schłodzić je w lodówce 25 – 30 minut, a potem podawać.

Popularne tagi
  • vegeta
  • kanapka
  • wydruk
  • cukierek albo psikus
  • ozdobna dynia
  • zabawa z balonami
  • świeca
  • olej roślinny
  • jak wyciąć wróżkę dzwoneczek w dyni
  • dekorowanie paznokci
  • ser babybel
  • goblin
  • rozrywka na halloween
  • napój
  • czerwony lakier do paznokci
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising