Ciasteczka „kapelusze wiedźmy” – do chrupania
Ciasteczka „kapelusze wiedźmy” – do chrupania
Poza mumiami i wampirami to właśnie wiedźmy są najlepiej kojarzone z Halloween. Żeby nie ograniczać się tylko do przygotowania ozdób związanych z nimi – lampionów-kapeluszy, wiszących wiedźm – można przygotować ciastka-kapelusze. Wyglądają ładnie, a ze względu na dużą ilość czekolady smakują wyśmienicie. Oto przepis.
Niezbędne składniki
Żeby przygotować ładne i dobre ciasteczka, potrzebne są składniki na podstawę kapelusza oraz jego górę. Podstawą są ciastka, do których przygotowania należy zebrać:
* 60 g mąki pszennej,
* 40 g cukru,
* 40 g masła,
* 2 g sody oczyszczonej,
* 1 żółtko,
* szczypta soli.
Do wykonania kapeluszy niezbędne będzie:
* 8 – 10 rożków do lodów,
* 300 g czekolady mlecznej albo gorzkiej,
* krem czekoladowy (typu Nutella),
* lentilki lub M&M.Krok pierwszy
Cukier razem z żółtkiem ubić na bardzo puszystą masę. Im bardziej puszysta, tym lepiej dla ciasteczek. Następnie dodać masło, cały czas mieszając, a na koniec suche składniki, porcjami. Kolejne łyżki mąki wsypywać, kiedy poprzednie zostaną wchłonięte przez masę jajeczno-maślaną.
Krok drugi
Z gotowego ciasta uformować kulę. Położyć ją na stolnicy posypanej mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Przy pomocy foremki albo szklanki wyciąć z ciasta 8 – 10 kół. Ich liczba zależy od wielkości foremki.
Krok trzeci
Koła układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Włożyć na 30 minut do lodówki, a po tym czasie na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wystudzić.
Krok czwarty
Rożki waflowe przyciąć do odpowiedniego rozmiaru, tak żeby zachować proporcje i wygląd jak najbardziej zbliżony do kapelusza.Czekoladę połamać na kawałki i roztopić na gładką masę. Można dodać więcej czekolady, z pewnością się nie zmarnuje. W czasie kiedy czekolada topi się, nadziać rożki kremem czekoladowym. Nie jest to konieczne i można zostawić je puste, ale są smaczniejsze, jeśli mają w środku gratis.
Krok piąty
Ciastka moczyć w czekoladzie, odkładać na blaszkę, żeby nieco stężała. Następnie w czekoladzie zanurzyć rożki i przymocować je do ciasteczek. Poczekać ponownie, aż czekolada nieco zgęstnieje na rożku, i ozdobić ją wedle uznania okrągłymi cukierkami. Gdy wszystkie kapelusze będą gotowe, schłodzić je w lodówce 25 – 30 minut, a potem podawać.