Cytrynowa zupa z kurczakiem – jak ją przyrządzić?
Cytrynowa zupa z kurczakiem – jak ją przyrządzić?
Kuchnia grecka to niezwykłe bogactwo smaków oraz aromatów. Poza gyrosem oraz sosami rzadko wykorzystuje się przepisy pochodzące z tego kraju, mimo że warto bliżej się nimi zainteresować. Jeżeli tradycyjne zupy jarzynowe, pomidorowa i rosół już się znudziły, można zamiast nich przygotować pyszną zupę cytrynową. Oto prosty przepis.
Co jest potrzebne?
Aby zupa cytrynowa wyszła dobra i pachnąca, potrzebne są odpowiednie składniki. Pośród nich powinno znaleźć się:
* 150 ml śmietany,
* 50 dag mięsa drobiowego (pierś z kurczaka),
* 6 dag masła,
* 5 dag mąki,
* 1,2 l bulionu drobiowego,
* 1 cytryna,
* 2 pory,
* natka pietruszki,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z chrząstek i błonek, po czym włożyć do garnka średniej wielkości i zalać 1,5 l wody. W trakcie gotowania można dodać 1 łyżeczkę przyprawy typu „warzywko”. Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć je na talerz do ostudzenia, a powstały bulion pozostawić do dalszego wykorzystania.
Drugi krok
Pora umyć. Białą część pokroić na kawałki. W garnku średniej wielkości roztopić masło. Wrzucić kawałki pora i smażyć przez 3 minuty. Po tym czasie dodać mąkę i całość wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Smażyć jeszcze przez 1 minutę, po czym zalać całość bulionem. Gotować 5 minut.
Trzeci krok
Wystudzonego kurczaka pokroić na kawałki. W zależności od własnych upodobań mogą być one większe albo bardzo małe. Po pokrojeniu wrzucić je do bulionu. Posiekać umytą natkę pietruszki i także dodać ją do zupy.
Czwarty krok
Z cytryny wycisnąć cały sok i wlać do zupy, dodać śmietanę, doprawić. Wszystko razem wymieszać, a następnie gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać na gorąco z dodatkiem chleba. Można również ozdobić plasterkiem cytryny.