Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić kolorowe jajka za pomocą bibuły?

Opiekun artykułu: gusztav
Jak zrobić kolorowe jajka za pomocą bibuły?

Jak zrobić kolorowe jajka za pomocą bibuły?

Farbowanie jajek to bardzo ważny element przygotowań do świąt. Pomysłów na dekorację jest tak samo wiele, jak tych, którzy ozdabiają pisanki. Już nadanie jajku koloru może być wystarczającą ozdobą. Najlepiej, gdy kolory są wyraziste i jest ich wiele. W opakowaniach z barwnikiem spożywczym można znaleźć maksymalnie 6 kolorów, natomiast bibuła daje ich o wiele więcej.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Do farbowania jajek bibułą nie trzeba dużej ilości sprzętu. Jest to tak samo proste, jak farbowanie barwnikami spożywczymi. Należy przygotować:
    * 10 – 12 jaj,
    * bibułę,
    * nóż,
    * ocet,
    * dużą łyżkę,
    * garnek.
    Wybierając bibułę, najlepiej zdecydować się na bibułę marszczoną, a nie prasowaną. Dodatkowo, bibuła marszczona jest dostępna w bardziej intensywnych kolorach. W zależności od własnych upodobań kolorystycznych można wybrać dowolne barwy oraz ich dowolną ilość.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Zakupioną bibułę – sprzedawaną w metrowych rolkach – pokroić nożyczkami na kilka części. Musi być cały czas zwinięta, dzięki czemu wygodniej się ją tnie i wykorzystuje w dalszym działaniu. Można od razu pociąć wszystkie rolki bibuły, w zależności od tego, ile kolorów chce się przygotować.

  • Drugi etap

    Pokrojoną bibułę – w jednym kolorze – włożyć do garnka. Zalać ją 2 szklankami zimnej wody, a następnie dodać 2 łyżki octu. Lekko zamieszać, po czym dodać dowolną ilość jajek. Kolor bibuły najlepiej odbije się na jajach o białej skorupce, dlatego jeśli mają one pełnić przede wszystkim funkcje ozdobne, warto zakupić 10 jaj w takim właśnie kolorze.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    Wodę z jajkami i bibułą doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut od pojawienia się bąbelków. Jajka ugotują się na twardo i przybiorą kolor bibuły. Warto zamieszać je łyżką podczas gotowania, żeby mieć pewność, że kolor na nich rozłoży się równomiernie.

  • Czwarty etap

    Czwarty etap

    Po ugotowaniu się jajek wyjmować je z gorącej wody przy pomocy łyżki i studzić pod zimną wodą. Przecierać szmatką lub papierowym ręcznikiem. Wszystkie jajka powinny przybrać kolor, jaki posiadała bibuła. Zużyty materiał można wyrzucić, a wodę wylać. Jeśli chce się zrobić więcej kolorowych pisanek, można jednocześnie gotować więcej jaj, w kilku różnych garnkach i barwach.

Popularne tagi
  • ukrywanie jaj
  • smaczny chrust
  • migały
  • przepis na sałatkę dla dziecka
  • złota pisanka
  • pączki z budyniem
  • aktywność fizyczna
  • oczka
  • cascaroones
  • filcowe zwierzątko
  • groszki
  • pieczarki
  • jajka na twardo
  • przygotowania wielkanocne
  • makaron
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising