Jak dobrze zaplanować menu na Wigilię?
Jak dobrze zaplanować menu na Wigilię?
Boże Narodzenie to święta szczególne – rodzinne. Poprzedza je najważniejszy i jeden z najpiękniejszych dni w roku – Wigilia. Dwudziestego czwartego grudnia spotykamy się wszyscy z naszymi najbliższymi przy wigilijnym stole, aby podzielić się opłatkiem, złożyć sobie nawzajem najszczersze życzenia i wspólnie zjeść wieczerzę. Równie niezwykła, jak i cały wieczór, jest kolacja wigilijna. Warto odpowiednio przemyśleć menu, zazwyczaj bowiem na wigilijnym stole pojawiają się potrawy, które spożywamy tylko raz do roku, potrawy wyjątkowe, przygotowywane tylko na tę jedyną, szczególną okazję. Co postawić na stole, aby zachwycić najbliższych i godnie uczcić Narodziny Pana Jezusa? Pamiętaj, aby potrawy były postne i aby zgodnie z tradycją była ich nieparzysta liczba. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić niezapomnianą Wigilię.
Owoce ziemi, lasów i sadów
Obowiązkowo na wigilijnym stole powinny się znaleźć potrawy zrobione z płodów rolnych, owoców i warzyw, pochodzących z tegorocznych zbiorów. Na pewno powinny to być kasze, groch i fasola – symbole płodności, mające zapewnić domownikom miłość i dostatnie życie w całym nadchodzącym roku (zazwyczaj robi się z nich groch z kapustą, pierogi, grochówkę). Ważny jest także olej i mak (dawniej używano jedynie oleju lnianego). Ten ostatni dodawany jest do wielu potraw: kutii, pierogów, klusek. Symbolizuje spokój, ciszę i ukojenie. Bardzo ważne są, symbolizujące podobnie jak kasze – płodność – zboża i produkty zbożowe. To z pszenicy, owsa, żyta czy prosa wykonywało się dawniej i wykonuje obecnie mąkę, używaną do klusek i pierogów.
Owoce i warzywa
Najważniejsze w wigilijnym menu są buraki, kapusta i czosnek. Dlaczego? Buraki są gwarantem długiego życia, wpływają także pozytywnie na urodę. Zatem gotuje się z nich barszcz czerwony. Druga w kolejności jest kapusta, z której wykonujemy pierogi, dodajemy ją także do grochu czy klusek. Istotną rolę pełni czosnek, który podobnie jak pozostałe, korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zazwyczaj używany jest jako przyprawa. Pośród owoców ważne są śliwki, z których gotuje się zupę. W niektórych regionach jest to zupa śliwkowo-gruszkowo-jabłkowa (z tzw. suszu). Ma ona odpędzać złe moce, zapewniać długie i dostatnie życie w miłości i spokoju. Ważne są także owoce lasu – grzyby i orzechy. W zależności od regionu, przyrządza się je na wiele sposobów. Grzyby wykorzystywane są do pierogów, smażone, gotowane w zupie. Symbolizują uleganie pokusom, od zawsze miały znaczenie magiczne. Orzechy natomiast, czyli symbol szczęścia – wchodzą w skład kutii.
Ryby
Na koniec owoce jezior i rzek – ryby. Od zawsze uznawane były za święte. Symbolizowały wolność, harmonię, płodność. W chrześcijaństwie są znakiem zmartwychwstania. Ryba jest obowiązkowa na wigilijnym stole. Nie koniecznie musi to być karp – w zależności od naszych preferencji smakowych, możemy kupić inny gatunek. Zazwyczaj podaje się je smażone lub w oleju. Popularne są także zupy śledziowe.