Jak dodawać nadzienie do pączków?
Jak dodawać nadzienie do pączków?
Dodawanie nadzienia do pączków tylko pozornie jest prostą sprawą. Jeśli niewłaściwie przygotujemy składniki albo niestarannie wykonamy samą czynność, pączki mogą popękać i nadzienie dostanie się do tłuszczu, na którym smażymy pączki. Tak nie powinno się zdarzyć, dlatego warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas nadziewania pączków.
Dodanie do ciasta na pączki spirytusu lub octu powoduje, że ciasto podczas smażenia wchłania mniej tłuszczu.
Jak przygotować ciasto?
Bardzo ważne jest, aby zarówno ciasto, jak i nadzienie miały podobną konsystencję. Jeśli nadzienie będzie twardsze od ciasta, podczas smażenia pączki mogą popękać i nadzienie wypłynie na zewnątrz. Jeśli do ciasta dodamy trochę octu albo spirytusu, składniki szybciej się zetną w wysokiej temperaturze, co zapobiegnie pękaniu pączków.
Jak nadziewać pączki – sposób pierwszy
Przygotowujemy ciasto na pączki. Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 8 – 10 mm i wycinamy krążki za pomocą szklanki. Nakładamy łyżeczką na krążek nadzienie (na przykład marmoladę), kładziemy na wierzchu drugi krążek ciasta i oba starannie zlepiamy po brzegach, uciskając palcami. Wystające części odcinamy szklanką i pozostawiamy, by ciasto wyrosło. Ten sposób wymaga starannego przygotowania, aby pączki nie popękały w miejscu sklejenia.
Jak nadziewać pączki – sposób drugi
Przygotowujemy ciasto, odrywamy małe kawałki i formujemy pączki. Nadzienie wstrzykujemy do środka za pomocą szprycy, wkłuwając się z góry albo z boku. Zamiast szprycy można użyć dużej strzykawki.