Jak przygotować cukier w kształcie serc?
Jak przygotować cukier w kształcie serc?
Walentynki są świętem przez niektórych lubianym, przez innych ignorowanym, jednak ci, którzy odnajdują przyjemność w walentynkowych drobiazgach, mogą sobie urozmaicić ten dzień. Cukier w kształcie serduszek będzie miłym dodatkiem do romantycznego spotkania, sprawiając, że będzie ono wyjątkowe.
Jakich produktów potrzeba?
Żeby samodzielnie zrobić zgrabne serduszka z cukru, potrzebnych będzie kilka składników spożywczych, w tym:
* czerwony barwnik spożywczy,
* cukier,
* woda.
Przydadzą się również:
* miska,
* szklanka,
* łyżka,
* foremka do czekoladek w kształcie serc.Krok pierwszy
Do miski wsypać cukier – im więcej kostek chce się uzyskać, tym więcej będzie go potrzeba. Szklankę napełnić przegotowaną, ostudzoną wodą – może być letnia – i dodać 1 łyżkę wody do cukru. Zamieszać. Cukier powinien przyjąć konsystencję mokrego piasku. Jeśli jest to konieczne, dodać nieco więcej wody, ale uważając, aby nie było jej za dużo, wtedy cukier mógłby rozpuścić się całkowicie.
Krok drugi
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, dodać do cukru kilka kropli czerwonego barwnika. Im go więcej, tym intensywniejsze będą kolory serduszek. Wymieszać wszystko dokładnie.
Krok trzeci
Foremki do czekoladek uzupełnić cukrem. Należy bardzo mocno dociskać cukier łyżeczką lub palcami do ścianek foremek, ponieważ źle dociśnięty cukier, nie do końca uzupełniający foremki, sprawi, że czekoladki nie będą wyglądały tak ładnie, jak powinny. Wyrównać wierzch kostek i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.Po upływie odpowiedniego czasu, należy delikatnie wydobyć cukrowe serduszka i układać je na talerzyku. Można nimi z powodzeniem słodzić kawę i herbatę.