Jak przygotować dobre pączki?
Jak przygotować dobre pączki?
Tłusty czwartek bez pączków jest niemożliwy. Tego dnia każdy robi sobie dyspensę i zjada ich kilka. W cukierniach można dostać pączki z różnego rodzaju nadzieniem. Wszystkie są dobre, pulchne i zachęcają do jedzenia. Jednak od czasu do czasu chce się spróbować własnych sił i usmażyć pączki samodzielnie. Warto wtedy skorzystać z dobrego, sprawdzonego przepisu.
Potrzebne składniki
Dobre, lekkie pączki wymagają sporej ilości składników. Na szczęście wszystkie są łatwo dostępne, wystarczy wybrać się do sklepu na zakupy i przygotować:
* 800 g mąki pszennej,
* 100 g masła,
* 50 g drożdży,
* 8 żółtek,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 i 1/2 szklanki mleka,
* 2 łyżki wódki,
* 1 paczkę cukru waniliowego,
* szczyptę soli.
Poza podstawowymi składnikami należy przygotować również to, co lubi się w pączkach najbardziej – cukier puder do obsypania oraz dżem albo czekoladę, w zależności od tego, z jakim nadzieniem najlepiej smakują.Przygotowanie ciasta
Początek wyrabiania ciasta na pączki to przygotowanie zaczynu z mleka oraz drożdży. Mleko należy podgrzać tak, aby było ciepłe, ale nie gorące (trzeba pilnować, żeby nie zagotowało się), dodać do niego drożdże i wyrobić, a następnie dodawać pozostałe składniki. Warto najpierw wsypać cukier, który zasili drożdże, potem mąkę oraz resztę. Ciasto należy dokładnie wyrobić – ręcznie lub przy pomocy miksera z widełkami do mieszania ciasta drożdżowego. Masa na pączki będzie klejąca się, jednak lepiej unikać dodawania mąki, ponieważ może to poskutkować twardymi przysmakami. Po wyrobieniu ciasto trzeba uformować w kulę i włożyć do posypanej mąką miski na 1,5 godziny.
Przygotowanie pączków
Po wyrośnięciu ciasta należy przenieść je na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość maksymalnie 1,5 centymetra. Następnie przy pomocy szklanki odciska się z ciasta równe krążki. Gotowe koła można kłaść na posypaną mąką blachę. Podwoją swoją objętość i będą gotowe do smażenia. Powinno się ono odbywać na oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni Celsjusza na głębokiej patelni, aby pączki mogły swobodnie pływać. Należy smażyć je z obu stron aż do osiągnięcia jasnobrązowego koloru.
Nadziewanie pączków
Najlepsze pączki to takie, które posiadają nadzienie. W przypadku wyrobu własnych pączków można nadziać je na dwa sposoby – przed smażeniem lub po. Przed smażeniem należy położyć na połowie wyciętych kółek po 1 łyżeczce dżemu i przykryć pozostałymi kółkami, lekko sklejając boki. Po smażeniu można uzupełnić je strzykawką lekarską, poprzez wciśnięcie dżemu do wnętrza pączka.