Jak przygotować drink Gały Gorzały?
Jak przygotować drink Gały Gorzały?
W czasie halloweenowego przyjęcia przyda się nie tylko ozdobienie domu, lecz również zaproponowanie gościom czegoś zaskakującego do jedzenia oraz do picia. Pomysły na jedzenie, nawet w strasznej wersji, wydają się dość oczywiste, dlatego warto skupić się na drinkach, które mogą stać się prawdziwym rarytasem oraz obudzić dreszczyk grozy u każdego pijącego. Gały Gorzały spełniają oba zadania.
Potrzebne składniki drinków
Aby móc zrobić smacznego drinka o interesującej nazwie Gały Gorzały, potrzebne będą następujące składniki:
* 0,5 l ginu,
* 30 ml wermutu,
* 7 oliwek nadziewanych,
* 14 rzodkiewek.
Pierwszy krok
Odciąć z rzodkiewek zielone listki, jak również wystające ogonki. Umyć z zabrudzeń i osuszyć delikatnie kuchenną ściereczką. Następnie zacząć obierać wszystkie rzodkiewki – po kolei – z czerwonej skórki. Należy robić to cienko, aby nie pozbyć się zbyt dużej ilości miąższu. W niektórych miejscach można zostawić czerwone ślady skórki, co nada warzywom żylastego wyglądu, niczym gałka oczna.
Drugi krok
Po obraniu rzodkiewek poddać je dalszej obróbce, która wymaga większej precyzji. Mianowicie, trzeba w każdej wyciąć otwór na oliwkę. Taki otwór powinien mieć 1 – 1,5 cm średnicy i mieścić się na szerszym czubku rzodkiewki. Można uzyskać go z powodzeniem niewielkim nożykiem. Rzodkiewka jest dość miękka, więc przygotowanie takich otworów nie powinno stwarzać problemu.
Trzeci krok
Oliwki przekroić na połówki. Włożyć po połowie do każdej rzodkiewki. Następnie umieścić przygotowane ozdoby w kubeczkach i zalać wodą. Po zakryciu płynem umieścić kubeczki w zamrażalniku. Gdy będą zmrożone, można przygotować alkohol, miksując ze sobą gin, wermut oraz lód bez dodatków, żeby uzyskać zmrożenie drinka. Rzodkiewkowe oczy w lodzie włożyć do szklanek i zalać alkoholem. Od razu po przygotowaniu podawać i czekać na reakcje gości – będą zachwyceni oraz przerażeni jednocześnie.