Jak przygotować lampion ze słoika na Boże Narodzenie?
Jak przygotować lampion ze słoika na Boże Narodzenie?
W czasach, w których króluje wszechobecny przepych, o dziwo to właśnie prostota jest w cenie. Wraz ze zbliżającym się coraz większymi krokami Bożym Narodzeniem można zaobserwować festiwal kiczu i blichtru. Producenci ozdób dosłownie prześcigają się w tym, kto będzie miał w tym roku więcej brokatu, koronek, falban itp. Jeżeli ktoś wprowadzi nowy kształt – najwyżej dwa tygodnie później pozostali wypuszczają linię dekoracji o zbliżonym wyglądzie. I jak w tym wszystkim znaleźć coś dla siebie? Jest trudno, jeżeli twój gust różni się zasadniczo od tego, co w danym sezonie uchodzi za hit. Weźmy na ten przykład lampiony. Przed samym Bożym Narodzeniem można zauważyć ich wysyp. Są różnej wielkości, mają różnorakie zdobienia i czasem kosmiczne ceny. Z reguły najdroższe są te ozdoby, które charakteryzują się prostotą wykonania. Większość osób w tym momencie staje przed dylematem: wydać na to pieniądze czy nie? Dla wszystkich tych, którzy zdecydują się jednak na to, by nie kupować takich lampionów, jest rada. Pomysł, który poniżej opiszę, jest prosty, ale efektowny. Wystarczy, że masz w domu kilka niepotrzebnych słoików. Dzięki nim będziesz mogła nadać całkiem nowe oblicze swojemu wnętrzu. Z pewnością będą świetnie prezentowały się jako źródło światła na wigilijnym stole. Chcesz wiedzieć coś więcej? Poniżej znajdziesz instrukcję, która pomoże ci przemienić zwyczajne słoiki we wspaniałe świąteczne lampiony.
Do przygotowania lampionu będą ci potrzebne:
Przygotowanie słoika
Zanim zaczniesz jakiekolwiek działania związane z tworzeniem lampionu, musisz odpowiednio przygotować słoik lub słoiki, które mają ci do tego posłużyć. Jeżeli są wyłącznie zakurzone, po prostu je umyj. W przypadku gdy znajdują się na nim naklejki albo resztki kleju, zacznij od włożenia go do zlewu wypełnionego ciepłą wodą. Namaczanie powinno trwać przez około 20 minut. Później możesz zdrapać wszystko myjką z odrobiną płynu do mycia naczyń. Po umyciu wytrzyj słoiki do sucha albo pozostaw je do swobodnego wyschnięcia, co oczywiście będzie trwało o wiele dłużej.
Wykładanie dna słoika
Dno słoika wyłóż warstwą roślin, które kojarzą ci się ze Świętami. Możesz użyć gałązki świerku albo jemioły czy ostrokrzewu. Osobiście polecam wykorzystanie bukszpanu. Bardzo ładnie prezentuje się wiecznie zielona odmiana Elegantissima. Charakteryzuje się białą obwódką wokół liści. Zwykły bukszpan również będzie się ładnie prezentował.
Żurawina
Następnie nasyp na rośliny garstkę lub dwie żurawiny. Jej owoce są bardzo charakterystyczne dla Bożego narodzenia, a poza tym świetnie wyglądają. Najlepiej, jeżeli nie będzie suszona.
Wypełnianie wodą
Nalej do słoika wody. Pamiętaj o tym, by nie wypełnić go wodą w całości, powinnaś pozostawić przestrzeń, która będzie od niej wolna. Gdy napełnisz słoik do wysokości jego szyjki, zauważysz, że na górze zbierze się czerwona warstewka żurawiny.
Umieszczanie podgrzewacza
Na wierzchu umieść podgrzewacz. Będzie unosił się na wodzie powyżej żurawiny. Świeczkę w każdym z lampionów zapal na chwilę przed rozpoczęciem kolacji wigilijnej.