Jak przygotować pyszne pączki z serka waniliowego?
Jak przygotować pyszne pączki z serka waniliowego?
Tłusty czwartek nieodmiennie kojarzy się nam z pączkami. Te tradycyjne wypieki można przygotować na wiele różnych sposobów – od typowych, z marmoladą, dżemem czy konfiturą (bardzo smaczne są pączki nadziewane konfiturą z róży), po nieco bardziej oryginalne – z budyniem, adwokatem, czekoladą. Bardzo smaczne i lekkostrawne pączki można przygotować z serka waniliowego. Jak to zrobić, dowiesz się z tego artykułu.
Pączki z serka waniliowego – krok pierwszy
Serek homogenizowany przełóż z opakowań do miseczki, następnie dodaj jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Aby ciasto nie wchłaniało tyle tłuszczu, należy dodać jeszcze łyżkę spirytusu.
Pączki z serka waniliowego – krok drugi
Wszystkie składniki starannie mieszamy. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i nie może kleić się do rąk. Jeżeli tak jest, trzeba dodać trochę mąki i ponownie wyrobić ciasto.
Pączki z serka waniliowego – krok trzeci
Do rondelka nalewamy oleju mniej więcej do czterech centymetrów wysokości. Olej należy dobrze rozgrzać (smażenie pączków można zacząć, gdy tłuszcz będzie skwierczeć). Olej nie powinien być jednak zbyt gorący, gdyż wówczas pączki zbyt szybko się zarumienią i będą surowe w środku.
Pączki z serka waniliowego – krok czwarty
Moczymy łyżeczkę w tłuszczu, nabieramy na nią ciasta i kładziemy na gorący olej. Smażymy po obu stronach na złoty kolor.
Pączki z serka waniliowego – krok piąty
Po usmażeniu przekładamy pączki na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Osączone pączki układamy na talerzu. Ręcznik papierowy szybko nasiąka tłuszczem, więc należy go często zmieniać.
Pączki z serka waniliowego – krok szósty
Pączki od razu po przełożeniu na talerz posypujemy cukrem pudrem. Spożywamy je na ciepło.