Jak przygotować pyszny ser pleśniowy w cieście francuskim?

Jak przygotować pyszny ser pleśniowy w cieście francuskim?
Ciasto francuskie oraz ser pleśniowy to niesamowicie francuskie połączenie. Oba składniki są niezwykle smaczne, a połączone pozwalają stworzyć pyszną przekąskę na ciepło. Może ona stanowić wstęp do całej uczty albo być miłym dodatkiem do kolacji. Mowa o serze zapiekanym we francuskim cieście, które po upieczeniu staje się kruchą otoczką, przyjemnie rozpływającą się w ustach.
Potrzebne składniki spożywcze
Wybranie zapiekanego sera jako przystawki jest bardzo dobrym pomysłem, ponieważ nie potrzeba do tego wielu składników i tym samym sam proces przygotowania nie jest bardzo czasochłonny. Niezbędne są jedynie:
* 1 arkusz ciasta francuskiego gotowego,
* 1 camembert okrągły,
* 3 łyżki konfitury z żurawiny.
Krok pierwszy
Rozpakować ciasto francuskie z opakowania i rozłożyć je na stolnicy. Można użyć ciasta chłodzonego, które wystarczy rozwinąć z rulonu, lub mrożonego, które najpierw trzeba rozmrozić, a następnie rozwałkować. Ze względu na oszczędność czasu polecamy pierwszy wariant, który jest szybszy i pozwala na proste zrobienie kilku przysmaków jednocześnie.
Krok drugi
Ser rozpakować z okrywającego go papierka. Położyć na środku ciasta francuskiego. Jeżeli ciasto jest bardzo duże, warto podzielić je na 2 części, w przeciwnym razie będzie go przesadnie dużo w porównaniu z serem. Na środek serowego krążka nałożyć konfiturę. Zamiast żurawinowej można zastosować konfiturę z borówek.
Krok trzeci
Brzegi ciasta zebrać nad serem, zamykając go w tzw. sakiewce. Sprawdzić, czy nie ma żadnych dziurek, przez które ser mógłby się ewentualnie wylewać podczas pieczenia i jeśli wszystko jest w porządku, położyć sakiewkę na blasze do pieczenia. Wsunąć ją do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piec przez 40 minut, aż ciasto dobrze się zarumieni.Upieczone ciasto z serem podawać od razu, ponieważ ser będzie mocno rozgrzany, ciągnący się i pyszny w połączeniu z konfiturami oraz chrupką otoczką.