Jak przygotować ziemniaczane mumie?
Jak przygotować ziemniaczane mumie?
Przygotowania do przyjęcia halloweenowego nie są takie proste jak przygotowania do zwykłej imprezy towarzyskiej. Konieczne jest wymyślenie i podanie czegoś, co kojarzy się z tematyką spotkania – czegoś pełnego grozy, a jednocześnie zabawnego i smacznego. Ziemniaki, które przypominają mumie, nadają się idealnie. Nie tylko ciekawie wyglądają na talerzu, ale dobrze smakują.
Niezbędne składniki
Przygotowanie ziemniaczanych mumii może zająć niewiele czasu, jeżeli przedtem przygotuje się wszystkie składniki. Powinny znaleźć się wśród nich następujące produkty:
* 4 duże, podłużne ziemniaki,
* 4 oliwki czarne,
* mięso mielone,
* ser mozzarella,
* papryka mielona ostra,
* pieprz,
* sól,
* 1 opakowanie sosu pomidorowego,
* parmezan (opcjonalnie).Krok pierwszy
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Przygotowane ziemniaki umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie owinąć folią aluminiową. Włożyć je do piekarnika na 60 minut, a przed wyjęciem sprawdzić miękkość widelcem. Są dobre, jeżeli widelec swobodnie w nie wchodzi. Wtedy wyjąć je i ostudzić.
Krok drugi
Mięso mielone doprawić papryką, solą, pieprzem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Podgrzać je na oleju i smażyć do momentu, aż będzie dobre w środku.Sos pomidorowy rozrobić wedle instrukcji podanej na opakowaniu, ale rozrabiając z mniejszą ilością wody. Zalać nim mięso i podsmażać przez 5 – 10 minut. Sosu nie może być za dużo, żeby nie zalał ziemniaków.
Krok trzeci
Ostudzone ziemniaki przekroić na pół. Środek każdego wybrać łyżką, zostawiając 1 cm miąższu z każdego boku oraz z góry i z dołu. Puste miejsca uzupełnić mięsem mielonym, tak żeby wystawało ponad warzywo.
Krok czwarty
Mozzarellę pokroić na paski. Ułożyć je naprzemiennie na mięsie mielonym, tak jak leżą bandaże mumii. Na górze każdego kawałka misa położyć po 2 plasterki oliwki. Tak przygotowane mumie położyć na blasze do pieczenia i wsunąć do piekarnika.Piec maksymalnie 5 – 7 minut, do momentu stopienia się sera. Podawać gorące i dodatkowo posypane parmezanem. Smacznego!