Jak upiec ciastka-pajęczyny?
Jak upiec ciastka-pajęczyny?
Odrobina pajęczyn to idealna ozdoba na Halloween. Nie tylko jako ozdoba na okna i stół, ale również jako ozdoba na ciasteczka. Dzięki temu ciastka będą znacznie bardziej interesujące. Można je z powodzeniem wykonać samodzielnie lub z pomocą pozostałych członków rodziny.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie ciasteczek z pajęczyną nie jest trudne, jednak trzeba do tego zebrać odpowiednie składniki, a wśród nich:
* 1,5 szklanki mąki,
* 1,25 szklanki cukru,
* 0,75 szklanki kakao,
* 170 g masła,
* 1 jajko,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
* sól,
* 1 opakowanie polewy czekoladowej (mlecznej lub deserowej).Krok pierwszy
Masło posiekać na mniejsze kawałki, wsypać cukier i zacząć ucierać albo ubijać mikserem. Masa powinna być bardzo puszysta, wpłynie to pozytywnie na jakość ciastek. Gdy osiągnie się upragniony efekt, dodać jajko i nadal mieszać, aż do połączenia się całości w gładką masę.
Krok drugi
Do masy o odpowiedniej konsystencji dodać suche składniki. Mąkę można wcześniej wymieszać z proszkiem i sodą w osobnej misce, i dopiero wtedy dodawać. Szybko zagnieść całość w jednolitą masę.
Krok trzeci
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Najlepsze jest osiągnięcie grubości 5 mm, jednak można trochę grubsze. Ciastka będą wtedy bardziej wilgotne.
Szklanką lub okrągłą foremką wycinać z ciasta okrągłe ciasteczka i układać je na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok czwarty
Piec ciasteczka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12 – 15 minut. Po upieczeniu ostudzić.W tym czasie rozpuścić polewę czekoladową i zacząć malować nią pajęczyny na ciasteczkach. Należy robić cienkie kółka od najmniejszego na środku ciastka po największe na brzegu, a następnie przeciąć je kilkoma paskami z czekolady. Ozdoba zacznie przypominać pajęczynę. Dla ozdoby można dodać do ciasteczka żelkę w kształcie pająka.