Advertising
Zakumaj.pl

Jak upiec pyszny makowiec?

Opiekun artykułu: kasis
Jak upiec pyszny makowiec?

Jak upiec pyszny makowiec?

Wraz ze zbliżaniem się grudniowych dni coraz częściej myśli się o świętach i świątecznych wypiekach. Jednym z podstawowych, niezmiernie lubianych jest makowiec. Można go przygotować na różne sposoby i zazwyczaj każdy znajduje swój najlepszy, jednak jeśli chce się spróbować czegoś nowego, ale sprawdzonego, warto skorzystać z podanego poniżej przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Przygotowanie makowca wymaga dość dużej grupy składników, z których trzeba będzie wykonać ciasto oraz masę makową.Do ciasta potrzebne są:
    * 400 g mąki,
    * 250 g margaryny,
    * 150 g cukru,
    * 3 jajka.
    Do masy makowej niezbędne będą:
    * 900 g maku,
    * 140 g cukru pudru,
    * 2 jajka,
    * 2 łyżki kaszy manny.

  • Krok pierwszy

    Margaryna powinna być w temperaturze pokojowej. Pokroić ją na mniejsze kawałki i przełożyć do miski. Dosypać cukier, mąkę oraz wbić 2 jajka. Wymieszać mikserem, po czym przesypać na posypany mąką stół albo stolnicę i szybko zagnieść. Kruche ciasto powinno mieć jak najkrótszy czas zagniatania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotowe ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 1/2 cm. Przyciąć ciasto do rozmiarów prostokątnej formy, w której będzie się piekło ciasto. Nakłuć ciasto widelcem, żeby nie spęczniało podczas pieczenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Masę makową przełożyć z puszki do miski. Można również użyć maku nie z puszki, lecz wtedy trzeba go przynajmniej 3 razy zemleć, co jest dość czasochłonne.Żółtka oddzielić od białek. Białka pozostawić w osobnej misce, a żółtka oraz kaszę dodać do maku i zmiksować.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Białka ubić na puszystą, sztywną pianę, po czym rozpocząć dodawanie jej do masy makowej. Gdy połączą się w jedno, przełożyć masę makową na przygotowane ciasto, rozprowadzając ją po całej formie.Pozostałe ciasto zagnieść i wykroić z niego paski, którymi należy ozdobić wierzch ciasta. Jajko rozbełtać w misce i używając pędzelka, posmarować nim paski z ciasta. Dopiero po wykonaniu tego wsunąć blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po upieczeniu podawać.

Popularne tagi
  • czerwony lakier do paznokci
  • sprzedawca
  • bożonarodzeniowa ozdoba
  • ozdobne bombki
  • perły ozdobne
  • jesień
  • jemioła
  • ozdabianie talerza
  • dekoracja
  • sposób wykonania drzewka kawowego
  • jak zrobić stroik bożonarodzeniowy z doniczki
  • lampion
  • kartki ręcznie robione
  • choinka ze sznurka
  • przyprawa do piernika
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising