Jak wykonać ciekawe maseczki czekoladowe?
Jak wykonać ciekawe maseczki czekoladowe?
Czekolada od dawna znana jest ze swoich dobroczynnych możliwości. Jako deser poprawia samopoczucie i wpływa na wytwarzanie endorfin, jako napój rozgrzewa, a jako kosmetyk – poprawia urodę. Z tego powodu warto wykorzystać czekoladę do wykonania maseczki na twarz. Każda w znaczący sposób potrafi poprawić koloryt skóry.
Czekolada i śmietana
Większość maseczek czekoladowych składa się z bardzo lubianych składników, dzięki czemu ich wykonywanie jest przyjemnością. Ładnie wyglądają i ładnie pachną. Odżywienie i oczyszczenie zapewni maska, do której trzeba wykorzystać:
* 1/2 szklanki gorzkiego kakao w proszku,
* 2 łyżeczki twarożku,
* 1 łyżkę gęstej śmietany,
* 3 łyżeczki płatków owsianych,
* 1/4 szklanki miodu.
Wszystkie składniki należy zmieszać ze sobą – łyżką lub blenderem – a następnie położyć na twarzy na 10 – 15 minut, po czym dokładnie zmyć letnią wodą. Na zakończenie można wklepać krem nawilżający.Czekolada i miód
Połączenie czekolady oraz miodu daje bardzo dobre efekty. Czekolada poprawia koloryt skóry, a miód odżywia i zapobiega wypryskom. Aby wykonać tak skuteczną maseczkę, należy przygotować:
* 1 kieliszek gorzkiego kakao,
* 2 łyżki miodu,
* 1 łyżeczkę twarogu,
* 3 łyżeczki bitej śmietany,
* 3 łyżeczki płatków owsianych.
Wszystkie składniki należy wymieszać na jednolitą masę, najlepiej przy pomocy blendera. Następnie nałożyć na twarz i pozostawić na 15 minut, po czym zmyć letnią wodą i dokładnie osuszyć twarz.Czekolada i mleko
Mleko ma bardzo dobry wpływ na skórę. Odżywia ją i nawilża. W połączeniu z czekoladą jest to jeszcze bardziej wyraziste, więc obu składników można użyć jako maseczki. Do 1/2 szklanki gorzkiego kakao dodawać mleko i podgrzewać tak, żeby oba elementy połączyły się w gęstą całość. Kiedy masa jest gotowa, trzeba ją delikatnie przestudzić, a następnie nałożyć na twarz, pozostawiając na 20 minut.
Czekolada i cynamon
Zastosowanie cynamonu w maseczce czekoladowej jest bardzo korzystne dla skóry. Jego działanie pobudza naczynia krwionośne w skórze, sprawiając że nabiera ona ładnego, zdrowego koloru. Do przygotowania maseczki niezbędne są 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki waniliowego serka homogenizowanego, 2 łyżki gorzkiej czekolady i 1/2 łyżeczki cynamonu. Czekoladę należy zetrzeć, a następnie połączyć z innymi składnikami, po czym podgrzewać całość w kąpieli parowej aż do uzyskania gęstej papki. Gdy jest już gotowa i lekko przestudzona, można nałożyć ją na twarz i pozostawić na 15 minut. Zmywać ciepłą wodą.
Czekolada i zielona herbata
Dzięki urodzie Azjatek i dobrej opinii zielona herbata stała się jednym z podstawowych elementów w kuchennej szafce. Można ją wykorzystać do stworzenia odżywczej maseczki czekoladowej, poprawiającej kolor skóry oraz jej nawilżenie. Wystarczy zmieszać ze sobą 1 łyżkę kakao, 1 łyżkę zielonej herbaty w proszku, 1 łyżeczkę miodu i 1/4 szklanki wrzątku. Składniki należy dokładnie połączyć do uzyskania gęstej papki i nałożyć na twarz. Pozostawić na 15 minut, po czym zmyć letnią wodą.