Jak wykonać magiczny tort tęczowy?
Jak wykonać magiczny tort tęczowy?
Urodziny to dzień, który chce się zapamiętać na długi czas. Żeby były wyjątkowe, potrzeba przede wszystkim wyjątkowych gości, lecz nie tylko. Równie istotny jest tort, na którym postawi się świeczki. Jednym z ciekawszych i pięknie prezentujących się tortów, które budzą uśmiech na twarzy dzieci i dorosłych, jest tort tęczowy. Warto spróbować go upiec.
Niezbędne składniki
Tort tęczowy składa się aż z 6 blatów biszkoptowych w różnych kolorach oraz kremu. Do wykonania ciasta potrzebne będzie:
* 375 g mąki,
* 220 g cukru,
* 226 g masła,
* 335 ml mleka,
* 4 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
* 1/2 łyżeczki soli,
* 5 białek,
* 6 barwników w żelu.
Do wykonania kremu śmietankowego niezbędne będzie:
* 900 ml śmietany 36%,
* 250 g serka mascarpone,
* 2 – 3 łyżki cukru pudru,
* 4 – 5 kropli ekstraktu waniliowego.
Przydadzą się również tacki aluminiowe o średnicy 21 – 23 centymetry.Krok pierwszy
Składniki do wykonania tortu powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.Miękkie masło przełożyć do miski i zacząć miksować, aż stanie się puszystą, gładką masą. Nie przestając miksować, stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier całkowicie połączy się z masłem, dodawać białka, jedno po drugim, ciągle miksując. Na zakończenie wlać ekstrakt waniliowy.
Krok drugi
Do masy maślanej powoli zacząć dodawać mleko i produkty suche, na zmianę. Mąkę najlepiej przesiać wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu składników dodać sól i jeszcze raz zamieszać mikserem na najniższych obrotach.
Krok trzeci
Uzyskaną masę podzielić na 6 części poprzez wlanie takiej samej ilości ciasta do 6 miseczek. Do każdej dodać po jednym barwniku, wystarczy 1,5 ml, który pozwoli na uzyskanie osobnego, intensywnego koloru. Każdy kolor ciasta przelać do 1 foremki aluminiowej, po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopi Celsjusza na 15 – 20 minut.
Krok czwarty
Zimną kremówkę przelać do miski i rozpocząć ubijanie. Kiedy śmietana będzie już ubita, dodać cukier i ekstrakt. Na zakończenie dodać serek mascarpone i wymieszać. Po wykonaniu kremu można przejść do układania spodów. Najpierw fioletowy, posmarować go kremem, a następnie niebieski, zielony, pomarańczowy, żółty i czerwony. Wierzch i ściany także posmarować kremem, po czym włożyć tort do lodówki na 3 – 4 godziny. Po tym czasie podawać.