Jak zrobić barszcz czerwony na Wigilię?
Jak zrobić barszcz czerwony na Wigilię?
Jedną z 12 potraw wigilijnych jest barszcz z uszkami. Wigilia już niebawem, więc jeśli w tym roku chcesz zmienić coś w swoim świątecznym menu, proponuję przepis na pyszny barszcz czerwony na samodzielnie zrobionym zakwasie, a do tego domowego wyrobu uszka. Równie domowe i pyszne.
Zakwas:
Barszcz:
Farsz:
Uszka:
Przygotowanie zakwasu
Buraki obierz, umyj i pokrój. Następnie zalej letnią wodą. Dodaj do nich chrzan, kminek, czosnek, sól, cukier oraz kromkę chleba razowego. Tak przygotowany zakwas przykryj pokrywką i odstaw na 3 – 6 dni.
Przygotowanie barszczu
Warzywa, takie same jak do rosołu, obierz i umyj. Grzyby namocz w wodzie i włóż do nich obrane warzywa. Dodaj do nich ziele angielskie, pieprz liście laurowe i czosnek. Warzywa z grzybami gotuj przez około pół godziny. Kolejno przecedź wywar i dodaj do niego zakwas. Barszcz dopraw cukrem, sokiem z cytryny i solą. Delikatnie podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia.
Przygotowanie farszu do uszek
Grzyby namocz w wodzie i kolejno gotuj przez około 20 minut. Po ugotowaniu drobno je posiekaj lub zmiel w maszynce. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Do cebuli dodaj grzyby i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie uszek
Z mąki, jajek i szczypty soli wyrób ciasto. Następnie rozwałkuj je bardzo cienko. Wytnij z ciasta małe kwadraty o około 5 cm bokach. Na każdy kwadrat nałóż farsz. Uszka sklejaj w trójkąty, zlepiając brzegi i formując kształt uszek. Uszka gotuj w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia. Podawaj z barszczem posypanym świeżą natką pietruszki.