Jak zrobić maseczkę marchewkową?
Jak zrobić maseczkę marchewkową?
Piękny wygląd skóry to w dużej mierze zasługa składników naturalnych, odżywczych oraz minerałów zawartych w pokarmie. Z tego powodu zaleca się jedzenie wartościowych produktów oraz warzyw i owoców. Ich duża ilość powoduje, że skóra jest bardzo zdrowa oraz jędrna. Aby cieszyć się cerą o zachwycającym kolorycie, dobrze jest regularnie stosować maseczkę marchewkową.
Co jest niezbędne?
Marchewkowa maseczka, zawierająca dużo cennego beta karotenu, jest pomocna pod warunkiem, że przygotuje się następujące elementy, czyli:
* 3 marchewki,
* 1 żółtko,
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Zamiast mąki można również użyć mleka w proszku, które przyniesie tak samo pozytywny efekt.Pierwszy etap
Marchewki dokładnie umyć. Cienko obrać ze skórki, żeby nie stracić zbyt wielu składników odżywczych z warzywa. Następnie zetrzeć obrane marchewki na tarce o oczkach średniej wielkości.
Drugi etap
Do startej marchewki dodać pozostałe składniki i bardzo dobrze wymieszać. Można również zemleć składniki na gładką, pomarańczową papkę, która będzie łatwa do nakładania na skórę twarzy oraz do rozsmarowywania po całym ciele.
Jak stosować maseczkę?
Mając gotową maseczkę, można przejść do zabiegu. Skórę oczyścić peelingiem albo tonikiem. Po wykonaniu tego nanieść maseczkę na twarzy, omijając okolice oczu i ust. Pozostawić na 15 minut, a następnie zmyć na przemian zimną i letnią wodą. Wklepać krem nawilżający albo odżywczy.Regularne stosowanie maseczki 1 – 2 razy w tygodniu spowoduje, że skóra będzie zdrowsza oraz uzyska ładniejszy koloryt.