Jak zrobić przysmak dla psa – laski świąteczne?
Jak zrobić przysmak dla psa – laski świąteczne?
Każdy właściciel psa lubi od czasu do czasu uraczyć swojego pupila jakąś przekąską. Zazwyczaj takie drobiazgi kupuje się w sklepie, często w różnych kształtach oraz z różnymi dodatkami. Niestety, niektóre przysmaki dla pupila są drogie i niezbędne jest zorganizowanie czegoś samodzielnie – pies z pewnością będzie zadowolony, że może swobodnie coś chrupać, tak jak chrupie właściciel.
Co będzie potrzebne?
Przede wszystkim trzeba zebrać elementy potrzebne do przygotowania ciasteczek, które powinny być odpowiednio świeże. Potrzebne będą przede wszystkim:
* 1 szklanka bulionu,
* 3 szklanki mąki,
* 2 jajka,
* 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Krok pierwszy
Zebrane miękkie składniki zagnieść w misce, aż do stworzenia gładkiej, jasnej kuli, z której można wyrabiać cokolwiek. Stopniowo, bez pośpiechu dodawać suche elementy, cały czas łącząc je ze sobą na jednolitą masę, z której można utworzyć kule w ręce. Podzielić ją na 2 części i zrobić w jednej wgłębienie, dodając do niej czerwony barwnik – nie jest to obowiązkowe – i ponownie wymieszać do stworzenia całości, to jest czerwonej kuli. Zagniecione ciasto schłodzić w lodówce przez 60 minut.
Krok drugi
Blachę, na której będą pieczone psie przysmaki, wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza, ale jeszcze nie umieszczać w nim blaszki.Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki i każdą z kul – białą oraz czerwoną – podzielić na kawałki o wielkości 2 – 3 centymetrów, nie większe. Zacząć formować każdy w cienkie paseczki, tocząc je w dłoniach lub po pokrytym mąką blacie – wedle własnej wygody. Po uzyskaniu pierwszych dwóch pasków zacząć splatać je ze sobą niczym warkocz.
Krok trzeci
Koniec laski – obojętnie który – zagiąć lekko, tworząc zaokrąglenie jak w laskach do podpierania się podczas chodzenia albo jak w laskach świątecznych na choinkę. W taki sam sposób stworzyć laseczki z całego przygotowanego ciasta, odkładając je na blaszkę wyłożoną papierem. Wsunąć pełną przysmaków blachę do piekarnika i piec przez 10 – 15 minut. Po upieczeniu ostudzić dokładnie, po czym przełożyć do szczelnego pojemnika, aby nie wysychały. Takie laseczki są świetną przekąską dla psa zarówno na święta, jak i bez okazji – są zdrowe i chrupiące, więc każdy czworonóg je pokocha.