Advertising
Zakumaj.pl

Jak zrobić słodkie krówki z wiśniami i migdałami?

Opiekun artykułu: dorka
Jak zrobić słodkie krówki z wiśniami i migdałami?

Jak zrobić słodkie krówki z wiśniami i migdałami?

Wielbiciele słodkiego znajdą w krówkach z wiśniami wszystko, co najlepsze. Aromat, ładny wygląd, a przede wszystkim niesamowitą słodycz smaku. Tak dobrego deseru nie kupi się nigdzie, co sprawia, że domowe krówki stanowią wspaniały podwieczorek oraz świetny pomysł na prezent, zwłaszcza na walentynki.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Do wykonania smakowitych krówek potrzebne będą odpowiednie składniki. Zanim zacznie się wykonywać deser, trzeba przygotować:
    * 340 g białej czekolady,
    * 55 g masła,
    * 2,5 szklanki cukru pudru,
    * 3/4 szklanki wiśni do deserów,
    * 2/3 szklanki mleka,
    * 1/2 szklanki płatków migdałów,
    * 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego.

  • Krok pierwszy

    Migdały rozsypać na blachę do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni Celsjusza i wsunąć do niego blaszkę. Prażyć migdały przez 5 – 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać, żeby nie przypiekły się za mocno.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Formę do pieczenia ciast wyłożyć folią aluminiową – dno oraz brzegi – po czym odstawić na bok. Rondel o wysokich brzegach posmarować masłem i wsypać do niego cukier puder oraz masło. Zacząć ucierać, a następnie postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru całkowicie.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Cukrową mieszankę podgrzewać na ogniu 5 minut. W tym czasie posiekać lub połamać czekoladę na małe kawałki, po czym dodać je do mikstury w rondlu. Mieszać do momentu, aż masa stanie się jednolita, gładka i dość gęsta. Wtedy też dodać prażone migdały oraz pokrojone wiśnie do deserów i wyłączyć ogień pod rondlem. Ponownie zamieszać, topiąc dodatki w przyszłym deserze.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Gotową masę przelać do formy wyłożonej folią aluminiową. Rozsmarować ją po całej szerokości foremki i włożyć do lodówki na przynajmniej 6 godzin, aby dobrze stężała. Po tym czasie można zacząć krojenie masy na kwadraty, trójkąty, prostokąty.Jeżeli podejmie się decyzję o wykonaniu prezentu walentynkowego z krówki, warto wyciąć je foremką w kształcie serduszka i opakować w folię. Będą prezentowały się niczym słodycze prosto ze sklepu.

Popularne tagi
  • romantyczna kąpiel
  • własnoręcznie wykonana kartka
  • drink
  • niemcy
  • świece walentynkowe
  • grzane wino
  • szpryca cukiernicza
  • walentynkowa atmosfera
  • materiał bawełniany
  • ciastka
  • płodność
  • życie seksualne
  • serce z papieru
  • przywieszka
  • ozdabianie butelki
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising