Nietypowe sposoby na zastosowanie soli na co dzień
Nietypowe sposoby na zastosowanie soli na co dzień
Sól zazwyczaj kojarzy się nam z jednym z najpopularniejszych środków spożywczych, bez którego nie powstałaby żadna potrawa w naszej kuchni. Jednak istnieje także kilka innych sposobów na zastosowanie tego składnika w codziennym życiu. Co ciekawe, badania naukowe dowiodły, że sól wykorzystać można na czternaście tysięcy sposobów. W niniejszym artykule nie znajdziemy ich oczywiście aż tylu, ale przedstawione zostaną tutaj najciekawsze z nich. Aby je poznać i zastosować, przeczytaj dokładnie poniższy tekst.
Sól pomoże Ci sprawdzić, czy jajka są świeże, dobrze je ugotować lub ubić
Napełnij szklankę wodą do połowy, a następnie dodaj do niej dwie łyżeczki soli. Tak otrzymaną miksturę dokładnie wymieszaj, a następnie włóż do niej jajko. Jeśli jest ono świeże – zatonie. Jeśli natomiast jest stare, utrzyma się na powierzchni. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ im jajko jest starsze, tym większy ma w środku pęcherzyk powietrza, a ten z kolei unosi je na powierzchni. Jest to więc doskonały sygnał to tego, żeby wstrzymać się ze spożyciem takiego jajka. Sól przyda się także w szybszym ugotowaniu jajek, ponieważ jej zawartość w wodzie podnosi temperaturę. Dlatego też warto wsypać łyżeczkę soli do wrzątku, gdy wkładamy w niego jajka, a wówczas szybciej się one zetną. Jeśli natomiast podczas pieczenia ciasta dodamy odrobinę soli do białek, o wiele szybciej ubiją się nam one na sztywną masę.
Jak utrzymać świeżość owoców, zrobić idealny lukier i obrać orzechy
Jak wiemy, jabłka i gruszki tuż po przekrojeniu robią się brązowe. Aby temu zapobiec i zahamować ten proces, wystarczy skropić powierzchnię przekrojonego owocu słoną wodą. Sól ułatwi nam także obranie ze skórek orzechów włoskich. Po wyłupaniu ich z łupinek, zamoczmy je w lekko osolonej wodzie, a skórka odejdzie z nich z łatwością. Sól znajdzie swoje zastosowanie także w przygotowywaniu lukru – choć kojarzy się on nam raczej ze słodkim smakiem, jeśli jednak dodamy do niego odrobinę soli, nie będzie on krystalizował zbyt szybko. Jeśli nie masz w tym wypadku przekonania do działania soli, podobny efekt osiągniesz, dodając kilka kropel soku z cytryny.
Inne nietypowe zastosowania
Sól pomoże Ci usunąć z dłoni brzydkie zapachy, np. po cebuli czy czosnku. Wystarczy po umyciu przetrzeć je drobinkami soli, a następnie wetrzeć w nie krem, jak zwykle. Lubisz jeść sery? Jeśli nie chcesz, aby Twoje ulubione szybko spleśniały, owiń je w lodówce ręcznikiem papierowym nasączonym uprzednio w słonej wodzie. Sól wciąga wilgoć! Jeśli natomiast podczas pieczenia coś Ci się wyleje z blachy lub foremki na dno piekarnika, nasyp w to miejsce nieco soli. Zapobiegnie ona wydzielaniu się w tym miejscu brzydkiego zapachu spalenizny. Solą posypać możesz także palący się na patelni tłuszcz. To pierwszy środek, który powinnaś zastosować w wypadku takiego zdarzenia. Warto więc woreczek z solą trzymać w pobliżu kuchenki.