Kutia na świątecznym stole – jak ją przyrządzić?
Kutia na świątecznym stole – jak ją przyrządzić?
Kutia nie jest daniem pochodzącym bezpośrednio z polskiej tradycji kulinarnej. Pochodzi z terenów białoruskich i ukraińskich. Jadana jest we wschodnich województwach Polski oraz w rodzinach, które pochodzą z Kresów i w wyniku zawirowań dziejowych znalazły się na innym terenie. Obecnie kutia jest już stałym daniem wigilijnym, wchodzącym w skład obowiązkowych dwunastu potraw. W poniższym artykule podpowiadamy, jak ją przyrządzić, wszystkim tym, którzy dotąd nie próbowali.
Jakich składników potrzeba?
Przyrządzenie kutii wymaga zaopatrzenia się w zestaw składników, rzadko wykorzystywanych w kuchni, mianowicie w ziarna różnego rodzaju. Aby danie udało się wyśmienicie, potrzebne będą:
* 500 g pszenicy,
* 2 szklanki maku,
* 2 szklanki mleka,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki miodu,
* 1/2 szklanki rodzynek,
* 1/2 szklanki orzechów włoskich,
* 1/2 szklanki migdałów,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1 łyżka skórki pomarańczowej.Krok pierwszy
Mleko przelać do garnka i zacząć gotować. Mak przepłukać w sitku – można przykryć je gazą, żeby nie wypadał przez otwory – odsączyć z nadmiaru wody. Dodać mak do mleka, kiedy zacznie ono wrzeć. Zmniejszyć gaz pod garnkiem i gotować 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok drugi
Po ugotowaniu maku i jego wystudzeniu należy odsączyć go z nadmiaru płynu. Zemleć go 3 razy w maszynce, aż będzie bardzo drobny.Do garnka wlać 2 l wody. Zagotować.
Krok trzeci
Gdy woda zacznie się gotować, wsypać do niej pszenicę. Gotować do uzyskania miękkości, po czym odlać nadmiar wody i pozostawić całość do ostygnięcia. W tym czasie umyć rodzynki pod bardzo ciepłą wodą. Odsączyć.
Krok czwarty
Podgrzać 100 ml wody i rozpuścić w niej cukier, tworząc syrop. Dodać miód, również rozpuszczając go. Najlepiej używać płynnego, szybciej się rozpuszcza.
W dużej misce połączyć mak z pszenicą. Dodać syrop, posiekane migdały oraz orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać, po czym włożyć do lodówki, aby potrawa dobrze się schłodziła. Podawać następnego dnia. Smacznego!