Odżywczy krem do rąk z masłem kakaowym
Odżywczy krem do rąk z masłem kakaowym
Zima nie jest łaskawa dla żadnej części ciała. Każdy na własnym ciele odczuwa jej skutki. Do najczęściej występujących należy przesuszenie skóry – całej, twarzy, rąk – oraz łamliwość włosów i paznokci wywołana niedostateczną ilością witamin w organizmie. Ze względu na to, że ręce są dodatkowo narażane na nieprzyjemne warunki atmosferyczne, cierpią częściej. Warto je wspomóc i odżywić domowym kremem do rąk, który zapewni im regenerację oraz nawilżenie.
Zalety masła kakaowego
Kosmetyki z zawartością masła kakaowego słyną ze swojej skuteczności, ponieważ samo masło to niezwykle cenny składnik. Pozyskiwane jest z ziarna kakaowca właściwego i zawiera bardzo dużo przydatnych, zdrowych tłuszczów. Są one jego podstawową zaletą, dlatego używa się ich podczas przygotowywania kosmetyków nawilżających. Dodatkowo można znaleźć w nim i inne substancje, które mają znaczący wpływ na pozbywanie się z ciała wolnych rodników, które nie tylko powodują choroby, ale również wpływają na starzenie się skóry. Masło kakaowe chroni również przed niekorzystnymi czynnikami atmosferycznymi, dlatego idealnie nadaje się na składnik kremu do rąk.
Składniki kremu do rąk
Żeby zrobić domowy krem do rąk, należy przygotować odpowiednie składniki. Nie są one szczególnie skomplikowane, za to zdrowe i naturalne. Wśród nich znajdują się przede wszystkim:
* 4 łyżki masła kakaowego,
* 4 łyżki wosku pszczelego,
* 4 łyżki olejku migdałowego.
Trzeba także zaopatrzyć się w słoik, w którym będzie można przechowywać masło. Jeżeli zakupi się ozdobny, zamykany pojemnik, wówczas masło stanie się także ładnym elementem dekoracyjnym pokoju lub dobrym prezentem dla przyjaciółki.Przygotowanie kremu
Po zgromadzeniu wszystkich składników można przystąpić do przygotowywania kremu do rąk. Do miski, najlepiej wysokiej, co ułatwi mieszanie, należy włożyć masło kakaowe oraz wosk pszczeli, a następnie zacząć mieszać łyżką. Powinno się to robić, dopóki składniki nie połączą się całkowicie i nie stworzą jednolitej konsystencji. Gdy doprowadzi się do tego, można dodać olejek migdałowy i ponownie zacząć mieszać do momentu, aż masa wchłonie cały olejek. Jeżeli nie wymiesza się go dokładnie, wówczas dojdzie do rozdzielenia składników i krem nie będzie nadawał się do stosowania. Przygotowaną masę można przełożyć do słoika, pozostawiając do stężenia.
Stosowanie kremu
Po uzyskaniu przez krem odpowiedniej konsystencji można rozpocząć jego stosowanie. Można go używać kilka razy dziennie, w zależności od potrzeby oraz stopnia suchości skóry. Regularne stosowanie szybko przyniesie efekty. Dłonie będą nawilżone, gładkie, nie będą pojawiać się na nich pęknięcia ani łuszcząca się skóra. Nadaje się on do używania zarówno w czasie zimy, przed wyjściem na świeże powietrze, jak i w pozostałe pory roku.