Przepis na świąteczną sałatkę śledziową z ziemniakami
Przepis na świąteczną sałatkę śledziową z ziemniakami
Chyba nikt nie ma wątpliwości, iż na naszym wigilijnym stole obowiązkowo powinny pojawić się śledzie. Słone filety śledziowe to typowa potrawa postna zjadana w piątki, dlatego też powinna znaleźć się podczas kolacji przed dniem Bożego Narodzenia. Możemy podać śledzie w kilku rodzajach i pewnością w każdym będą smakowały pysznie. Sama sałatka śledziowa natomiast może zarówno być podana na Wigilii, jak i do śniadania czy kolacji w dwa następnie dni. Może nie jest ona aż tak popularna jak słynna sałatka jarzynowa, którą przygotowuje się w masowych ilościach, jednak i ona zasługuje na uwagę. Koniecznie przekonaj się, jak smakują śledzie w połączeniu z jajkiem, ogórkami kiszonymi, jabłkiem oraz ziemniakami. Ten przepis na pewno spodoba się twoim domownikom i już na zawsze zagości na świątecznym stole jako tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa.
Na sos:
Przygotowanie śledzi
Płaty śledziowe, takie jakich używa się zazwyczaj do przygotowania zupy śledziowej, należy przed wkrojeniem do sałatki wymoczyć w wodzie. Nie bój się, że stracą one swój smak, ponieważ nie będziemy moczyć ich długo – około dwóch godzin w zimniej wodzie. Zabieg ten ma na celu wypłukanie soli. Po tym czasie spróbuj śledzia. Jeśli będą nadal za słone, wówczas zmień wodę i mocz je jeszcze przez około 30 – 60 minut. Po tym czasie pokrój je w kostkę, ale niezbyt drobną.
Przygotowanie pozostałych składników
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w nieosolonej wodzie. Następnie odstaw je w chłodne miejsce, na przykład na balkon albo na korytarz, aby szybciej przestygły. Po tym czasie obierz je ze skórek i pokrój w kostkę, drobniejszą niż śledzie.Jabłko umyj, osusz, a następnie obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Teraz pokrój je na plasterki i przeciśnij przez sitko do krojenia warzyw (takie, jakiego używa się do sałatki jarzynowej).Jajka ugotuj na twardo i odstaw, by wystygły. Następnie obierz je i również przeciśnij przez sitko.Cebulę pokrój w drobną kostkę. Podobnie postąp z ogórkami kiszonymi – tutaj kostka może być nieco większa.
Sos do sałatki
W małej miseczce wymieszaj około 8 łyżek majonezu dobrej jakości oraz 6 łyżek jogurtu naturalnego (można zastąpić greckim lub śmietaną). Dodaj do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, trochę pieprzu, by zaostrzyć smak (najlepiej świeżo zmielonego) oraz 1 łyżkę ostrej musztardy. Raczej nie stosuj soli, gdyż zarówno śledzie, jak i ogórki są dość słone.
Mieszanie sałatki
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Następnie polej je sosem i wymieszaj jeszcze raz bardzo dokładnie. Spróbuj sałatki i jeśli trzeba, dopraw jeszcze pieprzem i ewentualnie solą. Możesz ozdobić półmisek natką pietruszki. Smacznego!