Przepis na świąteczne bułeczki z cynamonem
Przepis na świąteczne bułeczki z cynamonem
Na nasze skojarzenia z Bożym Narodzeniem składa się bardzo wiele elementów. Z całą pewnością jest to widok śniegu, dekoracji, choinki. Jest to także życzliwość, której oczekujemy i którą innym sami dajemy. Warto jednak powiedzieć, iż święta to nie tylko zmysł wzorku, ale także powonienia, gdyż z całą pewnością na te wyjątkowe święta składają się także aromatyczne zapachy. Jednym z nich jest aromat pieczonych pierników, a ściślej rzecz ujmując, mieszanki wspaniałych przypraw korzennych. Z powodu tegoż zapachu warto ich używać także do innych potraw. Dlatego też poniżej znajdziesz przepis na pyszne bułki z dodatkiem cynamonu, które będą idealnym, deserowym zakończeniem wigilii. Wesołych Świąt!
Na ciasto:
Na nadzienie:
Przygotowanie ciasta drożdżowego
W pierwszej kolejności należy wykonać ciasto drożdżowe. Najlepiej jest je wykonać nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce do następnego dnia, w którym będziesz piekła bułeczki.Najpierw wymieszaj ze sobą składniki suche. Do miski wsyp więc mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Następnie w osobnej, mniejszej miseczce wymieszaj drożdże razem z mlekiem. Mieszaj tak długo, aż się rozpuszczą. Dopiero wówczas wylej je do mąki i dodaj jeszcze roztopiony tłuszcz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj rękoma i zacznij zagniatać. Być może przyda ci się jeszcze dodatkowa para rąk do pomocy, gdyż ciasto, żeby było dobrze wyrobione, trzeba zagniatać przez około 8 – 10 minut. Następnie owiń wyrobione ciasto folią i włóż je do lodówki.
Przygotuj nadzienie
Następnego dnia przygotuj nadzienie. Jest ono bardzo proste. Masło utrzyj na puch za pomocą miksera. Rodzynki posiekaj na pół, ewentualnie na trzy części i dodaj je do masła. Następnie dodaj także brązowy cukier oraz najważniejszego bohatera, czyli cynamon. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj. Nadzienie gotowe.
Rozwałkowywanie i nadziewanie
Stolnicę lub stół podsyp mąką. Następnie ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na kształt prostokąta. Powinno mieć grubość mniejszą niż jeden centymetr, około 8 mm. Następnie wysmaruj ciasto przygotowanym wcześniej nadzieniem. Pamiętaj, żeby brzegi pozostawić puste. Tak przygotowane ciasto zacznij powoli zwijać w rulon, jak na roladę. Kiedy rulon będzie już gotowy (powinien być w miarę ciasny), pokrój go na kawałki o szerokości około 2 – 3 centymetrów.
Pieczenie
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Ustaw na nim bułeczki, zachowując spory odstęp, a następnie odstaw je w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby zwiększyły jeszcze swoją objętość. Przed włożeniem do pieca posmaruj je roztrzepanym jajkiem.Piecz je przez około 18 – 20 minut w temperaturze 180°C. Pilnuj ich – kiedy zrobią się złociste, można je wyjmować. Kiedy ostygną, możesz je udekorować lukrem. Smacznego!