Pyszna jesienna zupa z suszonych grzybów
Pyszna jesienna zupa z suszonych grzybów
Zebrane albo zakupione jesienią grzyby leśne często nie są zjadane od razu. Zazwyczaj suszy się je i przechowuje na zimę, chociaż nie raz, już po krótkim leżakowaniu wysuszonych grzybów, część z nich jest przeznaczana do zupy. Dla wielu osób zupa grzybowa to symbol końca jesieni. Gorąca, aromatyczna, pachnąca lasem, smakuje wyjątkowo, jak żadne inne danie.
Jakich produktów potrzeba?
Zanim zacznie się gotowanie, trzeba przygotować pełen zestaw produktów niezbędnych do wykonania posiłku. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 1 szklanka grzybów suszonych,
* włoszczyzna (1 korzeń pietruszki, 2 marchewki, 1/2 selera),
* 1 ząbek czosnku,
* 1 cebula,
* 2 łyżki śmietany 12%,
* pieprz,
* ziele angielskie,
* liść laurowy,
* sól,
* olej.Krok pierwszy
Zagotować 1,5 szklanki wody. Zalać nią grzyby i pozostawić na 15 – 30 minut, żeby dobrze zmiękły. Następnie przelać całość do garnka i zagotować leśny przysmak w tej samej wodzie, w której był moczony. Powinny stać się całkiem miękkie, jednak nie wolno dopuścić do tego, by zmieniły się w papkę.
Krok drugi
Włoszczyznę dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Pokroić w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek pozbawić łupinek. Bardzo drobno posiekać.W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić na nim czosnek wraz z cebulą. Gdy do tego dojdzie, wrzucić włoszczyznę. Smażyć całość przez 1 minutę.
Krok trzeci
Do warzyw dolać 2 szklanki ciepłej wody. Doprawić zielem angielskim, 2 listkami laurowymi, pieprzem oraz solą. Przykryć garnek i gotować wywar na niewielkim ogniu. Wywar powinien intensywnie pachnieć warzywami.Po 50 minutach, gdy warzywa będą bardzo miękkie, można je wyjąć i odłożyć na bok albo posiekać i dodać z powrotem do wywaru.
Krok czwarty
Miękkie grzyby pokroić w paski. Razem z wodą, w której się gotowały, dodać je do jarzynowego wywaru i gotować 10 minut. Aby zabielić zupę, należy do kubeczka przełożyć 2 łyżki śmietany i dolać 1/2 chochelki wywaru. Wymieszać, po czym dodać śmietanę do zupy, intensywnie łącząc ją z wywarem. Gotować jeszcze 5 minut.Gotową zupę przelewać do miseczek. Podawać ze świeżym chlebem. Można dodatkowo posypać natką pietruszki.