Słodkie ciasteczka walentynkowe
Słodkie ciasteczka walentynkowe
W czasie walentynek chce się spędzać przyjemne chwile z ukochaną osobą. Warto podkreślić je wyjątkowym smakołykiem w postaci ciasteczek-babeczek walentynkowych, które będzie można przegryzać pomiędzy pieszczotami i czułymi słówkami.
Niezbędne składniki
Przygotowanie pysznych babeczek wymaga odpowiednich składników, które łatwo skompletować. Warto zadbać jednak o to, aby były świeże, dzięki czemu ciasteczka będą dłużej smaczne. Do niezbędnych elementów należą:
* 100 g cukru trzcinowego,
* 70 g masła,
* 30 g kakao,
* 70 g mąki pszennej,
* 3 jajka,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżka wody lub aromatu pomarańczowego.
Z podanej porcji, w zależności od wielkości foremki, może powstać 10 – 15 ciasteczek, więc jeżeli jest się wyjątkowym wielbicielem słodkości, warto podwoić ilość składników.Pierwszy krok
Na początku mąkę, kakao i proszek do pieczenia należy zmieszać ze sobą w misce. Warto zadbać o to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, dzięki czemu ciasto będzie pulchne, a ciasteczka gładkie i smaczne.
Drugi krok
W osobnej misce należy połączyć jajka, cukier oraz aromat pomarańczowy – można użyć waniliowego, jeżeli nie przepada się za zapachem owoców. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej masy, do której można zacząć dodawać suche składniki, cały czas mieszając, łyżką lub mikserem. Gdy będą już połączone należy dodać 40 gramów roztopionego masła. Pozostałe 30 gramów należy pozostawić do wysmarowania foremek w kształcie serduszek.
Trzeci krok
Foremki na ciastka smaruje się masłem, a następnie wlewa się do nich ciasto. Można to robić dużą łyżką. Najlepiej nie wlewać za wiele ciasta, żeby nie wylało się podczas pieczenia, ma urosnąć, ale nie przypiec się na blasze. Wypełnione foremki wkłada się do piekarnika nagrzanego do 220 – 230 stopni Celsjusza i piecze 4 – 5 minut, aż urosną i zarumienią się leciutko. Następnie należy wyjąć je, pozostawić do ostudzenia i wyjąć z foremek. Można podawać je same, bez ozdób lub obsypane cukrem pudrem, polane różowym lukrem podkreślającym walentynkową aurę albo oblać roztopioną czekoladą.