Słodkie jajka z masłem orzechowym na Wielkanoc – jak je przyrządzić?
Słodkie jajka z masłem orzechowym na Wielkanoc – jak je przyrządzić?
Jajka na twardo, nawet pomalowane w fantazyjne wzory, to nie jedyne jajka, jakie można zjadać w czasie świąt wielkanocnych. Dla dzieci oraz dorosłych wielbicieli słodyczy znacznie atrakcyjniejsze będą jajka czekoladowe z nadzieniem. Przygotowanie takiego deseru wydaje się trudne, lecz z odpowiednimi wskazówkami uda się bez problemu.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby słodkości na wielkanocny stół były idealne, trzeba je wykonać z dobrej jakości składników. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 2 i 1/3 szklanki cukru pudru,
* 1,5 szklanki czekolady deserowej posiekanej,
* 1 szklanka ciastek grahamków,
* 3/4 szklanki masła orzechowego,
* 1/2 szklanki masła,
* 2 łyżki śmietanki.Pierwszy krok
Do dużej miski przełożyć masło orzechowe oraz zwykłe masło. Dodać 2 – 3 krople aromatu waniliowego i rozpocząć miksowanie masy. Gdy masa zacznie być coraz bardziej puszysta, stopniowo dosypywać pokruszone ciastka grahamki.Po uzyskaniu jednolitej masy skończyć miksowanie i zacząć formować niewielkie jajka. Układać je na tacce pokrytej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki na 30 minut.
Drugi krok
Połamaną czekoladę przełożyć do rondelka, dodać śmietanki. Postawić na niewielkim gazie i roztopić, tworząc polewę czekoladową, w której będzie można obtaczać słodkie jajka. Zamiast na piecu, czekoladę można roztopić również w mikrofalówce.
Trzeci krok
Schłodzone jajka wyjąć z lodówki. Każde obtaczać w polewie czekoladowej i układać na kratce do chłodzenia ciast – nadmiar czekolady znajdzie się na papierze podłożonym pod kratkę. Po opadnięciu nadmiaru czekolady włożyć ponownie na 30 minut do lodówki.Jajka czekoladowe można dodatkowo ozdobić posypką kolorową, jednak należy zrobić to tuż po obtoczeniu ich w czekoladzie.