Smaczne pająki z lizaków na Halloween
Smaczne pająki z lizaków na Halloween
Przekąski na Halloween potrafią być wyjątkowo kreatywne. Nie tylko kupne, ale również te, które można zrobić samodzielnie. Jednymi z ciekawszych są pająki, proste, zabawne i nadające się zarówno na ozdobę, jak i do jedzenia. Szczególnie mocno ucieszą dzieci, które są wielbicielami lizaków.
Niezbędne składniki spożywcze
Przed rozpoczęciem pracy nad pająkami trzeba przygotować odpowiednie składniki. Są wśród nich przede wszystkim:
* lizaki kulki, np. Chupa Choops,
* klej,
* ruchome oczka,
* wyciory kolorowe (do zakupienia w sklepie papierniczym).
Lizaków należy przygotować tyle, ile chce się mieć pająków.Pierwszy krok
Na początku warto podjąć decyzję o tym, jak ma wyglądać pająk. Dotyczy to przede wszystkim liczby posiadanych przez niego odnóży. Bardzo efektownie prezentuje się pająk z głową z lizaka oraz z 8 odnóżami.
Drugi krok
Jeżeli wyciory są długie, najlepiej przeciąć je na pół. Za długie nogi nie będą wyglądały zbyt ładnie i pająk będzie przypominał niekształtnego potwora. Krótsze nóżki będą wyglądały lepiej. Po przygotowaniu wyciorów do ich środka przyłożyć patyczek lizaka.
Trzeci krok
Jeden wycior daje 2 nogi pająka. Chcąc uzyskać ich 8, należy owinąć wokół patyczka 4 kawałki wyciora. Można wybrać po jednym kolorze dla każdego pająka albo mieszać kolorystycznie, żeby ozdoba była ciekawsza.
Czwarty krok
Do główki pająka, czyli lizaka, przytwierdzić po dwa ruchome oczka. Zazwyczaj mają one klej na sobie, jednak jeśli go nie posiadają, można użyć kleju z pistoletu lub Super Glue. Wtedy niezbędne jest uważanie na palce.Tak wykonane pajączki można poustawiać w różnych miejscach stołu jako ozdobę do zjedzenia dla każdego chętnego.