Smaczny żur na Boże Narodzenie
Smaczny żur na Boże Narodzenie
Zup świątecznych jest wiele i w każdym regionie kraju można trafić na inny rodzaj na wigilijnym stole. Zdarza się, że nawet na jednym funkcjonują dwie lub trzy. Jedną z nich jest żur. Wydawać by się mogło, że jest to zupa mało świąteczna, wręcz codzienna, jednak niekoniecznie. Odpowiednio przygotowany, z dodatkami kojarzącymi się przede wszystkim z Bożym Narodzeniem, przemienia się w potrawę niezwykłą i całkowicie wigilijną.
Jakich produktów potrzeba?
Wbrew pozorom do wykonania żuru świątecznego nie potrzeba ogromnej listy składników. Ważne jest zebranie kilku podstawowych produktów. Są to:
* 0,5 butelki żuru,
* 3 ząbki czosnku,
* 4 g grzybów suszonych,
* śmietana 30%,
* Vegeta,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Suszone grzyby bardzo dokładnie przepłukać w zimnej wodzie. Można robić to na sitku albo w garnku. Po umyciu grzybów wylać wodę.
Krok drugi
Odsączone grzybki ponownie włożyć do garnka. Zalać 1,5 l zimnej wody. Pozostawić garnek z wodą i grzybami do odstania na całą noc, a następnego dnia postawić na piecu i gotować grzyby na średnim ogniu, aż dokładnie zmiękną. Zajmuje to zazwyczaj 1 – 1,5 godziny.
Krok trzeci
Ząbki czosnku obrać z łupinek i dodać do wody z grzybami w trakcie jej gotowania się. Doprawić 1 łyżeczką Vegety. Zamieszać, po czym zacząć dodawać powoli żurek z butelki, cały czas mieszając dużą łyżką albo chochelką.
Krok czwarty
Po dodaniu żurku gotować zupę jeszcze przez 5 – 10 minut. Na zakończenie dodać śmietanę, zabielając zupę oraz przyprawy. Wymieszać dokładnie.Żurek wigilijny można podawać z dowolnymi dodatkami, z chlebem albo z gotowanymi ziemniakami. Z oboma smakuje równie doskonale.