Sposób wykonania pączków węgierskich
Sposób wykonania pączków węgierskich
Węgry od wieków uchodzą za przyjaciół Polski, a od przyjaciół dostaje się często ciekawe przepisy. Na nadchodzący tłusty czwartek z powodzeniem można przygotować węgierskie pączki, które są doskonałe w smaku i świetnie smakują z dodatkiem marmolady oraz bitej śmietany. Oto przepis, z którego warto skorzystać.
Potrzebne składniki spożywcze
Żeby wykonać smaczne pączki rodem z Węgier, niezbędne są świeże składniki spożywcze. Należą do nich:
* 120 g mąki,
* 1 kostka białego sera,
* 1 jajko,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej,
* olej.Krok pierwszy
Ser przełożyć do miski. Jeśli ma wiele grudek, można go 1 – 2 razy przepuścić przez maszynkę do mielenia, będzie gładszy. Wbić jajko, dosypać cukier i zamieszać składniki widelcem, aż zaczną tworzyć jedną całość.
Krok drugi
Wsypać do miski z serem mąkę i nadal mieszać, tym razem łyżką. Dodać sodę oczyszczoną i nieprzerwanie łączyć ze sobą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli masa jest zbyt lepka, można dosypać więcej mąki.
Krok trzeci
Stolnicę posypać mąką i przełożyć na nią ciasto. Rozwałkować je na grubość 1 cm i wycinać szklanką okręgi. W każdym kółku, kieliszkiem, wyciąć mniejsze. Węgierskie pączki powinny mieć kształt tzw. oponek.Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i kłaść na nim zarówno oponki, jak i małe kulki. Smażyć z obu stron, aż pączki będą złotobrązowe. Odkładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia, żeby trochę odciekły z oleju.Pączki węgierskie można podawać z cukrem pudrem lub z dżemem i marmoladą, wypełniając marmoladą oczko w oponce, a następnie zakrywając deser bitą śmietaną.