Ciekawy sposób wykonania wazonu ze szparagów
Ciekawy sposób wykonania wazonu ze szparagów
Wazon to nie tylko kryształowe naczynia przekazywane z pokolenia na pokolenie. Obecnie stawia się na oryginalność i eksponowanie kwiatów w ciekawych wazonach z tektury, z książek, z plastiku, a nawet z warzyw. Trudno Ci uwierzyć? Nic dziwnego. Wazon ze szparagów nie jest popularną formą dekoracyjną, jednak przygotowując wiosenne przyjęcie, warto go wykonać, pokazując gościom nową jakość ozdoby na stół.
Co jest potrzebne?
Wykonanie wazonu ze szparagów nie jest ogromnie czasochłonnym przedsięwzięciem ani nie wymaga wielu elementów. Niezbędne są jedynie:
* szparagi,
* gumka recepturka,
* wstążka,
* nóż,
* słoik,
* kwiaty (dowolne).Etap pierwszy
Na początku należy kilka lub kilkanaście szparagów zielonych włożyć do słoika. Powinny wystawać poza naczynie. Jeżeli któryś jest za niski, lepiej pozbyć się go albo wymienić na inny. Następnie wymierzone szparagi postawić na desce do krojenia.
Etap drugi
Ułożyć szparagi jeden obok drugiego, tak aby delikatnie stykały się główkami. Po wyrównaniu warzyw sięgnąć po ostry nóż i przyciąć szparagi w taki sposób, żeby były tej samej wysokości. Przycinania należy dokonać, tnąc dolną część szparagów, nie główkę, która będzie stanowiła ozdobę wazonu.
Etap trzeci
Gumkę recepturkę założyć na przygotowany wcześniej słoik. Po zrobieniu tego wsuwać pod nią szparagi, tak aby stopniowo oplotły całe naczynie. Wyrównać od dołu, aby warzywa nie unosiły się ponad dno słoja, tylko miały spód razem z nim. Na zakończenie ozdobić szparagi wstążką, oplatając nią wazon w taki sposób, żeby zakryć gumkę recepturkę. Po zrobieniu tego wystarczy wlać chłodną wodę do słoika, włożyć kwiaty i postawić wazon na stole, patrząc na zaskoczone miny gości, którzy zauważą nietypową dekorację.