Sposób wykonania wianka z orzechów
Sposób wykonania wianka z orzechów
Jesień to pora orzechów, ale nie oznacza to, że koniecznie trzeba je zjadać. Zje się trochę, przygotuje kilka ciast, a potem zapas cennego produktu leży i czeka na pomysł, co z nimi zrobić. Otóż pomysł na ich zagospodarowanie mamy i z chęcią podpowiadamy – wieniec z orzechów. Gdy masz ich dużo, nie wiesz, co z nimi zrobisz, a brakuje Ci jesiennej ozdoby w domu, to właśnie pomysł dla Ciebie.
Jakich rzeczy potrzebujesz?
Przed przystąpieniem do działania trzeba przygotować kilka niezbędnych elementów, przede wszystkim:
* 2 reklamówki orzechów włoskich,
* żołędzie,
* pekany,
* kasztany,
* drewniany podkład pod wieniec,
* wstążka szeroka w dowolnym kolorze,
* pistolet na klej.
Etap pierwszy
Jeżeli orzechy nie są kupne, lecz zbierane spod drzewa, trzeba je odpowiednio przygotować. Nie polega to na niczym skomplikowanym, wystarczy przelać je wszystkie wrzątkiem. Na zebranych z ziemi orzechach mogą znajdować się robaki, których lepiej się pozbyć. Po przelaniu wodą pozwolić orzechom wyschnąć.
Etap drugi
Położyć przed sobą drewniany podkład na wieniec. Suche orzechy zacząć przyklejać w dowolnych miejscach. Cały układ oraz zagęszczenie orzechów jest całkowicie dowolne. Można dodawać je w przypadkowych miejscach większymi skupiskami, tworząc wzór – wedle uznania. Ważne jest dobre przyklejenie orzechów do podkładu.
Etap trzeci
Pomiędzy orzechy lub na orzechy doklejać pekany, żołędzie, kasztany i inne dodatki tego typu. Nie trzeba wszystkich, można wybrać tylko jedne, np. żołędzie, lub dodać jakieś według własnego pomysłu, np. orzechy laskowe. Ważne jest doklejanie wszystkich elementów aż do zakrycia całej podstawy i stworzenia grubego wieńca. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia kleju. Po doklejeniu ostatniego orzecha można pokryć wieniec bezbarwnym lakierem, żeby wszystko pięknie błyszczało.Gdy każdy element wieńca wyschnie, przewiązać go w dolnej części wstążką – jeśli zrobi się ją dłuższą, wówczas będzie można zawiesić wieniec na ścianie albo na drzwiach.