Advertising
Zakumaj.pl

Jak dbać o naczynia?

Opiekun artykułu: pawlaq
Jak dbać o naczynia?

Jak dbać o naczynia?

Są osoby, które mogą pochwalić się, że posiadają zestaw garnków już od 20 lat. Do tego zadbanych i wciąż nadających się do użytku. Pomimo dostępności naczyń wszelkiego rodzaju, nie trzeba co roku wymieniać kompletu ani obchodzić się niedbale z posiadanym. Im lepiej będzie się dbało o garnki, rondle i patelnie, tym dłużej będą dobrze służyły.

Advertising
Advertising
  • Naczynia teflonowe

    Naczynia teflonowe

    Naczynia teflonowe, pokryte delikatną, łatwą do zdarcia powłoką, wymagają szczególnej uwagi. Najczęściej posiada się teflonowe patelnie, dlatego trzeba pamiętać, żeby nie zdzierać pokrywającej ich warstwy widelcem, nożem czy łyżką podczas mieszania potraw. Powinno się używać plastikowych albo drewnianych przedmiotów do mieszania. Do mycia lepiej nie używać zwykłych zmywaków, ani tym bardziej ostrych szczotek. Gdy na naczyniach pojawiają się plamy trudne do usunięcia, należy nalać do nich wody z mydłem lub płynem do mycia naczyń i pozostawić do odmoczenia.

  • Naczynia emaliowane

    Mycie naczyń emaliowanych nie wymaga specjalnych środków czyszczących, ponieważ można użyć każdego. Jednak konieczne jest obfite spłukanie naczynia po myciu,, wrzącą albo bardzo ciepłą wodą. Po zakupie nowego kompletu emaliowanego warto zahartować garnki, gotując w nich np. bardzo tłustą zupę, chociażby rosół.Przypalenia, które niestety mogą zdarzyć się na starszych i często używanych garnkach, można usunąć przy pomocy sody oczyszczonej oraz wody. Taką miksturę trzeba pozostawić na 12 godzin, a potem obficie przepłukać i wymyć naczynie.

  • Naczynia żaroodporne

    Naczynia żaroodporne

    Ze względu na specyfikę wykorzystania naczynia żaroodporne mają tendencje do brudzenia się i przypalonych plam. Z tego powodu powinny być myte w wodzie z dodatkiem octu. Jeżeli nie pomaga to na powstałe plamy, można zanurzyć naczynia na kilka godzin w wodzie z octem i płynem do mycia naczyń. Dodatkową zaletą octu jest nadanie im połysku.

  • Naczynia żeliwne

    Naczynia żeliwne

    Żeliwne naczynia nie wymagają mycia ich środkami chemicznymi. Wystarczy woda i gąbka. Dobrze jest umyć je i dokładnie osuszyć już przed pierwszym użyciem. Po kolejnym i po ponownym umyciu i wysuszeniu warto zakonserwować je przy pomocy odrobiny margaryny albo oleju jadalnego. Naczyń żeliwnych nie wolno myć w zmywarce.

  • Naczynia ze stali nierdzewnej

    Naczynia ze stali nierdzewnej

    Naczynia ze stali nierdzewnej są obecnie najchętniej kupowane i wykorzystywane. Trzeba jednak uważać w czasie ich mycia. Nie powinno się stosować do ich czyszczenia żadnych drucianych szczotek oraz ograniczyć używanie ostrych emulsji i proszków czyszczących. Mogą zepsuć powierzchnię. Najlepiej myć je przy pomocy gąbki albo miękkiej szmatki i płynu do mycia naczyń.

Popularne tagi
  • odkamieniacz
  • ozdoba okienna
  • organza
  • elektrośmieci
  • płatki mydlane
  • truskawki
  • grill gazowy
  • pozbywanie się plam z potu
  • sposoby czyszczenia dywanu
  • szkodniki drewna
  • nożyczki
  • ochrona mebli przed szkodnikami
  • taras
  • odplamianie ubrań
  • segregacja prania
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising