Proste zasady wykonania kołnierzyka z serwetki
Proste zasady wykonania kołnierzyka z serwetki
Z kawałka koronki można zrobić prawdziwe cuda, nie tylko do ozdoby mieszkania, lecz również siebie samego. Nie oznacza to wcale wymieniania odzieży na koronkową i prześwitującą, ale ozdobienie już posiadanych ubrań koronkowym dodatkiem. Szczególnie ciekawie takie elementy prezentują się na eleganckich koszulach.
Czego będziesz potrzebować?
Do wykonania ładnego kołnierzyka z koronki potrzebnych będzie kilka elementów, które warto przygotować zawczasu. Są to:
* 2 serwetki koronkowe jednakowej wielkości,
* tasiemka,
* nożyczki,
* igła,
* nitka.
Etap pierwszy
Dwie identyczne w rozmiarze i wzorach serwetki położyć przed sobą. Wygładzić. Sięgnąć po nożyczki i wyciąć z nich środek. Zazwyczaj środkiem jest okrąg, bardziej zbity niż reszta wzoru, który łatwo odciąć od reszty. Po pozbyciu się wnętrza serwetki przeciąć ją z boku, odcinając kawałek, żeby „otworzyć” ją i umożliwić dalszą pracę. Wykonać to samo dla drugiej serwetki.
Etap drugi
Po otwarciu obu serwetek przejść do przymierzania uzyskanych fragmentów. Przykładać każdy do koszuli, sprawdzając na jaką szerokość trzeba je odchylić, żeby dobrze pasowały oraz dobrze się prezentowały. Gdy wymierzy się odległość, zszyć z jednej strony brzegi kawałków serwetek, najlepiej ściegiem zygzakowatym. Pozostałe końce zostawić bez zmian.
Etap trzeci
Przygotować tasiemkę. Przyszyć ją do otwartych końców kołnierzyka, tak żeby potem moc go swobodnie wiązać. Kolor tasiemki może być dowolny – albo pod kolor serwetki, albo kontrastowy. Po doszyciu tasiemki nałożyć kołnierzyk z serwetki na koszulę. Tasiemka powinna znajdować się pod spodem serwetki, aby szwów nie było widać, jednak widoczne mogą być zwisające kawałki służące do związania. Tak przygotowany kołnierzyk będzie ładną ozdobą do koszuli, która od razu nabierze nowego wyrazu.