Aromatyczne muffinki piernikowe na święta

Aromatyczne muffinki piernikowe na święta
Pierniczki świąteczne to typowy deser na Boże Narodzenie. Przygotowuje się je lub kupuje niemal w każdym domu. Jednak warto zmienić tradycję i zamiast pierniczków przygotować muffinki piernikowe. Są nie tylko oryginalne, ale przede wszystkim smaczne. Można je ozdabiać tak samo, jak ciasteczka, tworząc na nich świąteczne wzory.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie muffinek na święta wymaga przygotowania odpowiednich, świeżych składników. Najlepiej zrobić to przed przystąpieniem do pracy. Wśród potrzebnych produktów muszą znaleźć się:
* 2 szklanki mąki,
* 1 szklanka mleka,
* 1/2 szklanki cukru brązowego,
* 1/2 szklanki oleju,
* 1 jajko,
* 2 łyżki miodu płynnego,
* 1 łyżka przyprawy do piernika,
* 1 łyżka kakao gorzkiego,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 łyżeczki cynamonu,
* 1/2 łyżeczki imbiru mielonego,
* polewa czekoladowa,
* koraliki cukrowe.Krok pierwszy
Do miski z wysokimi brzegami wlać mleko, dodać miód, jajko oraz olej, po czym zacząć miksować całość, aż do połączenia się wszystkich składników. Gdy do tego dojdzie, można stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Krok drugi
Kiedy mąka połączy się z masą mleczną, wsypać przyprawy: przyprawę do piernika, imbir, cynamon, kakao i cały czas miksować. Gotowa masa powinna być brązowa i intensywnie pachnieć piernikiem.
Krok trzeci
Papilotki ułożyć na blasze do pieczenia. Łyżką wkładać do nich masę, zapełniając 2/3 wysokości papilotek. Następnie wsunąć blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 10 – 15 minut. Najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy babeczki są już upieczone w środku. Po upieczeniu, wystudzić.
Krok czwarty
Polewę roztopić wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie płynna, polewać nią muffinki – w dowolny sposób – a następnie posypywać koralikami cukrowymi. Zamiast nich można użyć posypki w kształcie śnieżynek, gwiazdek, choinek, żeby prezentowały się bardziej świątecznie.