Aromatyczny peeling różany – jak go zrobić?
Aromatyczny peeling różany – jak go zrobić?
Zapach róży wydaje się wielu osobom zbyt intensywny, dlatego perfumy różane stosują tylko niektórzy. Jednak nie w każdym kosmetyku zapach ten jest mocny i drażniący. W peelingu różanym zachowana jest przyjemna równowaga pomiędzy wonią, która jest bardzo delikatna, a wysoką skutecznością kosmetyku. Dzięki niemu można przywrócić skórze piękny, zdrowy wygląd.
Co jest potrzebne?
Niewiele składników potrzeba, aby stworzyć dobry peeling różany. Do podstawowych składników należą:
* 1 szklanka cukru trzcinowego,
* 1 szklanka cukru białego,
* 1/2 szklanki miodu,
* olejek różany,
* 1,5 garści suszonych płatków róży.
Przyda się również słoiczek albo pudełko plastikowe, w którym będzie można przechowywać gotowy peeling. Warto także wiedzieć, że do wykonania peelingu tego typu dobrze nadaje się zarówno miód płynny, jak i już scukrzony.Etap pierwszy
Do miski wsypać oba rodzaje cukru. Już na tym etapie można dodać olejek różany, wystarczy 4 – 5 kropli, aby zapach nie był przesadnie intensywny. Jeżeli pomimo niewielkiej ilości ma się wrażenie, że zapach będzie za mocny, można dodać do peelingu olejek waniliowy, maksymalnie 3 krople.
Etap drugi
Zacząć mieszać przy pomocy blendera ustawionego na najniższych obrotach. Stopniowo dodawać miód. Jeśli jest płynny, wystarczy wlewać go cienkim strumieniem, jeśli scukrzony, można dodawać przy pomocy łyżeczki.
Etap trzeci
Na koniec dodać do masy cukrowej płatki róż i miksować blenderem przez 3 – 5 minut, aż składniki będą tworzyły całość. Jeżeli peeling wydaje się za suchy, można dodać do niego 1 łyżkę oliwy z oliwek albo olejku do ciała, np. migdałowego czy jojoba, i wymieszać.
Etap drugi
Gotowy peeling przełożyć do pojemnika. Używać 2 – 3 razy w tygodni podczas wieczornej pielęgnacji, najlepiej tuż po kąpieli albo prysznicu, kiedy skóra jest najbardziej chłonna. Dzięki temu usunięcie zanieczyszczeń będzie znacznie łatwiejsze. Peeling sprawia, że skóra jest nie tylko piękna, ale ładnie pachnąca.