Babeczki z jabłkiem i cynamonem na zimę
Babeczki z jabłkiem i cynamonem na zimę
Zwykła szarlotka może stać się z czasem nudna i przewidywalna, nie smakuje już tak jak wcześniej. Żeby zjeść coś innego, a jednocześnie z posmakiem ulubionego ciasta, warto zmienić szarlotkę na babeczki z jabłkiem i cynamonem. Są one idealną przekąską na śniadanie oraz na podwieczorek, zwłaszcza zimą, która szczególnie kojarzy się z cynamonem.
Składniki na babeczki
Przygotowanie podwieczorku wymaga użycia odpowiednich składników. Nie są one szczególnie skomplikowane, można je dostać w każdym sklepie. Jest to jedną z zalet przepisu na babeczki. Aby je upiec, niezbędne będą:
* 1 szklanka mąki pszennej,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki mleka,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 2 łyżeczki cynamonu,
* 1 jajko,
* 5 łyżek masła,
* 1 duże jabłko,
* szczypta soli.
Poza produktami spożywczymi trzeba przygotować również odpowiednie sprzęty kuchenne, w tym miskę, łyżkę oraz papilotki – papierowe foremki do babeczek. Można upiec je również w silikonowej formie z okrągłymi otworami na 6 lub 8 babeczek, w zależności od rozmiaru formy.Przygotowanie ciasta
Pierwszym krokiem w przygotowywaniu ciasta na babeczki jest rozpuszczenie masła w rondelku. Po rozpuszczeniu należy odstawić je do przestudzenia i w misce zmieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cynamon. Można go dodać więcej, jeżeli chce się uzyskać bardziej cynamonowy zapach i smak lub mniej, jeżeli nie jest się wielkim wielbicielem tej przyprawy. W osobne misce należy połączyć mokre składniki, czyli jajka, mleko oraz przestudzone już masło. Całość wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym odstawić na chwilę i obrać jabłko ze skórki. W przypadku babeczek lepiej pokroić jabłko na kostki niż trzeć na tarce. Dzięki temu kawałki jabłka staną się jednocześnie ozdobą wypieku. Po wrzuceniu jabłka do ciasta ponownie zamieszać.
Pieczenie babeczek
Gładkie ciasto można zacząć wkładać do przygotowanych wcześniej papilotek. Jeżeli używa się silikonowej blaszki, można, choć nie trzeba oprószyć ją bułką tartą, żeby babeczki lepiej wychodziły z formy po upieczeniu. Gdy papilotki są już uzupełnione, wkłada się je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 – 30 minut.
Podawanie babeczek
Po wyjęciu babeczek można odstawić je na 5 minut do przestygnięcia, po czym podawać. Można również poczekać, aż wystygną całkowicie. Są równie smaczne bez dodatków, jak i z nimi, dlatego przed podaniem mogą zostać posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub cynamonem, co dodatkowo podkreśli smak.