Jak przygotować minipizze z ciasta pita?
Jak przygotować minipizze z ciasta pita?
Nie zawsze ma się ochotę i czas na przygotowywanie ciasta pod pizzę. Musi ono rosnąć, wymaga czasu, zagniatania i przedłuża czas oczekiwania na pizzę. Żeby móc szybko delektować się lubianym daniem, warto zrobić je na cieście pita, które wcale nie jest gorsze od tradycyjnej bazy pod pizzę, a przyśpiesza możliwość wgryzienia się w pełną aromatu pizzę. Spróbuj sama!
Jakich składników potrzebujesz?
Zrobienie pizzy na bazie z chlebka pita wymaga przygotowania także kilku odpowiednich i dobrych składników spożywczych. Potrzebne mogą okazać się:
* 1 chleb pita,
* 1/2 szklanki szpinaku,
* 2 łyżki sera feta,
* 2 łyżki przecieru pomidorowego,
* 1 łyżka czarnych oliwek,
* 2 plasterki cebuli,
* 4 plasterki pomidora,
* ser żółty,
* oregano,
* granulowany czosnek,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Działania w kuchni rozpocząć od nagrzania piekarnika do 190 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia, wyjętą z piekarnika, natłuścić olejem albo położyć papier do pieczenia na niej. Odstawić na bok i sięgnąć po żółty ser, ścierając go na tacce o średnich oczkach w dowolnej ilości – w zależności, czy przygotowana ma być jedna mini pizza, czy więcej.
Krok drugi
Szpinak – najlepiej mrożony, ale rozmrożony przed użyciem – włożyć do miski. Ser feta potrzeć na tarce bezpośrednio do szpinaku, uzupełnić granulowanym czosnkiem. Wymieszać dokładnie.
Pitę posmarować przecierem pomidorowym – można użyć również sosu pomidorowego – ale nie rozprowadzać go aż po same krawędzie chlebka. Nałożyć na przecier masę ze szpinaku i posypać startym serem żółtym.
Krok trzeci
Na sam szczyt mini pizzy należy położyć plasterki cebuli, pomidora oraz posypać całość oregano, dla smaku oraz zapachu. Tak przygotowany chleb pita położyć na blasze do pieczenia i piec przez 10 – 15 minut, aż ser stopi się, pita zarumieni, a sama mini pizza zacznie wydzielać przyjemny zapach. Podawać ją i jeść od razu po przygotowaniu, dodatkowo polaną sosem czosnkowym albo ketchupem.