Bałwanek Olaf jako smaczna przekąska
Bałwanek Olaf jako smaczna przekąska
„Kraina Lodu” to bajka znana każdemu dziecku. Występujący w niej bałwanek Olaf stał się idolem dla wielu dzieci, które z chęcią zbierają dostępne z nim gadżety. Poza przedmiotami można zaoferować dziecku również słodką przekąskę z ulubioną postacią. Jest to szczególnie dobrym pomysłem na przyjęcie dla najmłodszych.
Jakich składników potrzeba?
Żeby bałwanki udały się doskonale, niezbędne jest zebranie odpowiednich elementów. Przede wszystkim:
* pieczywo chrupkie Wasa, podłużne,
* lukier,
* barwnik spożywczy niebieski,
* barwnik spożywczy czarny,
* pianki Marshmallow (małe, średnie, duże),
* lukrecja czarna,
* galaretki pomarańczowe w cukrze,
* oczy cukrowe.Krok pierwszy
Podzielić lukier do dwóch miseczek. Do pierwszej przełożyć 3/4 lukru i dodać niebieski barwnik, wymieszać. Do drugiej miseczki przenieść 1/4 lukru, wsypać czarny barwnik i również wymieszać, uzyskując ciemną masę.
Krok drugi
Największe z pianek, typu jimbo, przeciąć nożyczkami na pół. Każda z nich będzie dolną częścią bałwanka. W podobny sposób przeciąć średnią piankę, na brzuszek.
Jedną część pianki jimbo odłożyć na bok, drugą delikatnie spłaszczyć palcami i pociąć na kawałki, które będą miały kształt rombu.
Krok trzeci
Chlebki Wasa posmarować lukrem w kolorze niebieskim, a następnie zacząć układać na nim pianki. Z najmniejszych pianek, przekrojonych wzdłuż na 2 części, zrobić nogi – na dole chlebka – następnie położyć połówkę pianki jimbo. Na niej położyć średnią piankę, a na zakończenie główkę.
Krok czwarty
Lukrecję przeciąć na 3 części. Z jednej zrobić włosy Olafa, z dwóch pozostałych jego ręce, wbijając je w boki średniej pianki. Z galaretki wyciąć trójkąty na nosek.Czarny lukier przełożyć do rękawa cukierniczego o cienkiej końcówce i wykonać nim guziki oraz usta bałwanka. Wbić nos nad ustami każdego bałwana i dolepić cukrowe oczka. Z malutkiego kawałka pianki zrobić charakterystyczny dla Olafa ząb. Przysmak jest gotowy! Można układać go na talerzu i podawać dzieciom.