Jak zrobić ciekawe ciastka z wróżbami na baby shower?
Jak zrobić ciekawe ciastka z wróżbami na baby shower?
Tradycja baby shower jest w Polsce coraz popularniejsza, co sprawia, że wiele kobiet oczekujących na dziecko organizuje takie przyjęcia dla przyjaciółek. Jest to okazja do spokojnego spotkania, śmiechu, zabaw, wręczenia prezentów młodej mamie, zwłaszcza że niedługo niemowlę zacznie zajmować jej więcej czasu. Imprezę warto urozmaicić zabawnymi smakołykami i ciasteczkami z wróżbą, miłymi niezależnie od tego, czy zna się już płeć dziecka, czy nie.
Co jest potrzebne?
Do zrobienia ciasteczek z wróżbą na baby shower niezbędne są składniki na ciasto oraz elementy do jego wykonania. Wśród składników spożywczych powinny znaleźć się:
* 1 masło,
* 3/4 szklanki cukru,
* 2,5 szklanki mąki,
* 2 żółtka,
* cukier waniliowy,
* posypka różowa perełki,
* posypka niebieska perełki,* sól.
Dodatkowo przydatne są:
* foremki w kształcie śpioszków,
* rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką,
* papier do pieczenia.
Etap pierwszy
Wykonanie ciasteczek należy rozpocząć od przełożenia wszystkich składników na ciasto do miski i zagniecenia gładkiego ciasta. Dla wygody można zagniatać je na stolnicy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Uformować z wykonanego ciasta kulę, owinąć folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki. Dopiero po schłodzeniu wyjąć ciasto ponownie i rozwałkować je pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu, dzięki czemu wałkowana masa nie będzie przyklejała się do wałka.
Etap drugi
Z rozwałkowanego ciasta zacząć wycinać foremką kształt śpioszków. Powinno być ich tyle, żeby każde ciastko mogło składać się z 3 warstw ciasta. Wycięte elementy układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć ją na 1 godzinę do lodówki albo na 10 minut do zamrażalnika. Po tym mrożeniu przełożyć blaszkę od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 20 minut.
Etap trzeci
Po upieczeniu podzielić ciastka na 3 części – kupki. W pierwszej części zacząć wycinać środek, nie naruszając przy tym krawędzi ciastek. Najlepiej ciąć, póki ciasteczka są jeszcze lekko ciepłe i miękkie. Odstawić je na bok i zająć się przygotowaniem lukru z białka oraz cukru pudru – można użyć również kupnego lukru królewskiego.
Etap czwarty
Sięgnąć po drugą porcję ciastek i lukrem z rękawa cukierniczego obwodzić boki ciasteczek, a następnie białą masą wypełniać ich wnętrze. Odstawiać każde do wyschnięcia. Ostatnią część ciasteczek także potraktować lukrem, ale nieco gęstszym. Posmarować nim krawędzie ciastka i przykładać do niego ciasteczka z otworami. Do każdego nasypać różową albo niebieską posypką, po czym znów posmarować krawędzie lukrem i przyłożyć ciastka pokryte nim w całości. Tak wykonane ciasteczka pozostawić do zastygnięcia lukru – można na każdym narysować barwnikiem w żelu znak zapytania, ale nie jest to konieczne. Każdy gość, a przede wszystkim młoda mama powinni wybrać ciasteczko i sprawdzić, jaki kolor posypki znajduje się w środku: różowy oznacza narodziny dziewczynki, niebieski chłopca.