Advertising
Zakumaj.pl

Ciasteczka weselne w kształcie kubeczków – jak je wykonać?

Opiekun artykułu: bobik
Ciasteczka weselne w kształcie kubeczków – jak je wykonać?

Ciasteczka weselne w kształcie kubeczków – jak je wykonać?

Przyjęcie weselne ma być dniem niezapomnianym nie tylko dla państwa młodych, ale również dla gości. Z tego powodu młoda para zawsze stara się czymś ich zaskoczyć. Mogą to być nietypowe atrakcje, zabawy, upominki na zakończenie wspólnie spędzonego czasu albo ciekawe słodkości. Takimi zaskakującymi słodyczami są ciasteczka przypominające kubeczki. Są bardzo słodkie i sprawią wszystkim wiele radości.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Do wykonania zaskakujących ciasteczek potrzebnych jest kilka produktów spożywczych,a  wśród nich:
    * 150 g mąki tortowej,
    * 150 g masła,
    * 50 g czekolady,
    * 30 g cukru brązowego,
    * 20 g cukru białego,
    * 1 żółtko,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 1 garść chipsów czekoladowych.
    Poza produktami do wykonania ciasta potrzebne są również foremki, najlepiej metalowe, w których można piec ciasto i które przypominają niewielkie kubeczki.

  • Pierwszy etap

    Pierwszy etap

    Zimne masło posiekać do miski. Wsypać do niego mąkę przesianą przez sitko. Warto nie ignorować przesiewania, gdyż zapewnia ono ciastu lepszą konsystencję. Dodać oba rodzaje cukru, cukier waniliowy, żółtko. Dodać chipsy czekoladowe. Zagnieść całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę i na 30 minut wstawić do lodówki.

  • Drugi etap

    Drugi etap

    Przygotować foremki. Chłodne ciasto rozpocząć przekładać do naczynek, wykładając nim boki foremek oraz dno. Ciasto powinno być rozłożone równomiernie, nie za cienko, gdyż nie pomieści nadzienia, i nie za grubo, ponieważ nie dopiecze się wtedy. Po wykonaniu tej czynności ponownie włożyć ciasto – tym razem w foremkach – do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 15 minut. Wystudzić.

  • Trzeci etap

    Trzeci etap

    W garnku zagotować wodę. Do metalowej miski zetrzeć albo pokruszyć czekoladę. Gdy przybierze płynną konsystencję, można rozpocząć jej przelewanie do upieczonych i ostudzonych kubeczków z kruchego ciasta. Czekoladowa masa powinna szczelnie pokryć wnętrze.Po uzupełnieniu wszystkich kubeczków pozostawić je w chłodnym miejscu aż do stężenia czekolady. Podawać w takim stanie lub z dodatkami – bitą śmietaną albo mlekiem waniliowym do popijania.

Popularne tagi
  • piekarnia
  • transport tortu
  • tort do montowania
  • jak wybrać tort weselny
  • cukier brązowy
  • tort
  • piętrowy tort
  • ciasto
  • płynna czekolada
  • zaskakujący podwieczorek
  • składniki spożywcze
  • kuchnia
  • cukier
  • dekoracja tortu weselnego
  • mąka tortowa
Advertising
Advertising
Advertising
Advertising