Jak wybrać odpowiedni tort na wesele?
Jak wybrać odpowiedni tort na wesele?
Choć polskie wesela nadal wyglądają inaczej niż te amerykańskie, to przejmujemy z nich coraz więcej wzorców. Podczas przyjęć weselnych w Stanach Zjednoczonych to tort jest głównym punktem oraz dekoracją wieczoru – zazwyczaj stoi on na podwyższeniu przez całą uroczystość aż do momentu, kiedy zostanie pokrojony. U nas natomiast wjazd tortu na salę również jest wydarzeniem wyjątkowym. Najczęściej w tym momencie wszyscy goście stoją w kręgu i obserwują zarówno parę młodą, jak i kunszt, z jakim został wykonany słodki bohater. Wybór tortu ma więc znacznie większe, niż można byłoby przypuszczać. Poniżej znajdziesz poradnik, który ułatwi wam to zadanie.
Możesz udać się wcześniej na degustację tortów – cukiernie coraz częściej mają taką usługę w swojej ofercie.
Wielkość
Wielkość tortu powinna zależeć nie tylko od waszych preferencji, ale także od liczby zaproszonych gości Nie warto bowiem wyrzucać pieniędzy w błoto i zamawiać tort monstrualnych rozmiarów, który potem będzie trzeba w dużej większości wyrzucić. Jeśli więc wyprawiasz małe przyjęcie weselne na 20 – 40 osób, zamów klasyczny tort nieco większych rozmiarów.
Kształt
Rzecz jasna, obecnie żaden kształt tortu nie będzie stanowił dla cukierników wyzwania. Możesz zażyczyć sobie czworokątny, okrągły, w formie gwiazdy czy serca Tak naprawdę to zależy od waszej wizji weselnego tortu. Pamiętaj jednak, że czasem warto postawić po prostu na klasykę.
Jeden czy kilka?
Jeśli zaprosiliście wielu weselnych gości, musicie być pewni, że wystarczy tortu dla każdego. Dlatego też macie wówczas wybór pomiędzy duży tortem piętrowym lub też kilkoma małymi, takimi samymi tortami, ustawionymi na stelażu. Piętrowe tory są bardzo okazałe i wyglądają pięknie, jednak są trudne w krojeniu i podczas tej czynności mogą się osypywać i wyglądać nieestetycznie. Ostatnio prym wiodą torty na stelażu Prezentują się one naprawdę elegancko i są dużo bardziej funkcjonalne, choć równie trudne do przewiezienia.
Ozdoby
Współcześnie mamy naprawdę duży wybór ozdób, które mogą dekorować nasz weselny tort. W pierwszej kolejności są to owoce, obecnie jednak rzadko używane. Teraz stawia się na ozdoby z kolorowego lukru: kwiaty, listki, koronki, perełki czy serduszka. Na czubku tortu ustawia się także bardzo często małe figurki będące podobiznami państwa młodych.
Smak
Kiedy zostaną wybrane już takie elementy, jak wielkość, kształt, ozdoby, cukiernik zaprezentuje ofertę różnych smaków. Obecnie w Polsce królują te czekoladowo-waniliowe, orzechowe czy też toffi. Wyprawiając wesele latem, warto jednak pomyśleć o odświeżającym smaku tortu i zdecydować się na ten na bazie owoców, jak chociażby truskawek albo jagód. Będą one ciekawym urozmaiceniem weselnego przyjęcia.
Torty indywidualne
Jeśli łączy was jakaś wspólna pasja albo w szczególny sposób chcielibyście zaznaczyć swoje gorące uczucie podczas wesela, możecie zdecydować się na zamówienie indywidualnego tortu. Takie tematyczne wypieki rzecz jasna są droższe, ale robią piorunujące wrażenie na wszystkich gościach. Tort może mieć wówczas kształt fortepianu, przedstawiać podwodny świat czy też samochód.